Aulatervehtijä pitää ovea auki rokotukseen tulevalle.

40–44-vuotiaiden helsinkiläisten koronarokotukset alkavat

Koronarokotuksen saavat seuraavaksi tänä vuonna 40–44 vuotta täyttävät helsinkiläiset eli vuosina 1977–1981 syntyneet.

Rokotusajanvaraus aukeaa tiistaina 18. toukokuuta. Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300.

Nopeimmin ajan voi varata verkosta. Ajanvarausnumero on auki arkisin kello 8–18. Rokotusten alkamisesta ilmoitetaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Tarkempaa tietoa helsinkiläisten koronarokotuksista saa koronarokotus.hel.fi-sivuilta.

Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotetta saadaan 

Rokotteita annetaan Helsingissä viiveettä aina sitä mukaa kun niitä saadaan. Jo reilut 230 000 helsinkiläistä on saanut ensimmäisen rokotuksen.

Helsingin sairaalan johtajalääkärin Laura Pikkaraisen mukaan rokotusten hyötyjä on jo nähtävissä.

– Esimerkiksi hoivakodeissa, joissa asukkaat ovat saaneet tammi-maaliskuussa molemmat rokotukset, asukkailla ei ole ollut yhtään koronatartuntaa huhtikuun alun jälkeen. Hoivakotien vierailurajoituksiakin on lievennetty. Tämä on konkreettinen esimerkki ja antaa meille kaikille toivoa normaalimpaan arkeen siirtymisestä rokotusten edistyessä, Pikkarainen kertoo.

– Vaikka ikääntyneiden rokotuskattavuus on erinomainen, nuoremmat ikäluokat ratkaisevat sen, miten kattavaksi rokotuskattavuus nousee ja sitä myöten sen, miten epidemia jatkuu.

Pikkarainen myös muistuttaa siitä, että vaikka rokotukset edistyvät ja tapausmäärät ovat melko alhaisella tasolla, vielä pitää jaksaa noudattaa koronan suojautumistoimenpiteitä.

– Käsihygienia, turvavälit, maskin käyttö, sairaana kotona pysyminen ja testiin hakeutuminen on syytä pitää mielessä. Myös heidän, jotka ovat jo rokotuksen saaneet, Pikkarainen painottaa.

Helsingissä on käytössä kahta eri rokotetta. Pfizerin rokotteella rokotetaan tällä hetkellä 16–64-vuotiaita. 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat rokotetaan AstraZenecan rokotteella tai halutessaan Pfizerin rokotteella. Valinnan voi tehdä sekä verkko- että puhelinajanvarauksessa. Rokotetta ei voi valita rokotuspisteellä.

Rokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Rokote on maksuton ja vapaaehtoinen.

Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Lisää aiheesta
Helsinkiläisten koronarokotukset

Kuva: Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi / Virpi Velin