Sairaanhoitaja ohjeistaa asiakasta rokotuksen jälkeen.

55–59-vuotiaiden helsinkiläisten koronavirusrokotukset alkoivat

Koronavirusrokotuksen saavat seuraavaksi tänä vuonna 55–59 vuotta täyttävät helsinkiläiset eli vuosina 1962–1966 syntyneet.

Rokotusajanvaraus aukeaa ensi tiistaina 27.4. Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300.

Nopeimmin ajan voi varata verkosta. Ajanvarausnumero on auki arkisin klo 8–18. Rokotusten alkamisesta ilmoitetaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Tarkemmin helsinkiläisten koronarokotuksista on luettavissa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotetta saadaan

Rokotteita annetaan Helsingissä viiveettä aina sitä mukaa kun niitä saadaan.

60-vuotiaiden ja tätä vanhempien koronarokotukset jatkuvat edelleen. 75-vuotiaista ja sitä vanhemmista ensimmäisen rokotteen on saanut Helsingissä 90 prosenttia. 70–74-vuotiaista rokotteen on saanut 87 prosenttia.

65–69-vuotiaista on saanut ensimmäisen rokotuksen 76 prosenttia ja 60–64-vuotiaista 57 prosenttia ikäryhmästä.

Myös sairautensa tai tilansa vuoksi vakavalle koronavirustaudille alttiiden (riskiryhmät 1 ja 2) henkilöiden rokotukset jatkuvat.

Helsingissä on käytössä kahta eri rokotetta. Tällä hetkellä 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat rokotetaan AstraZenecan rokotteella. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta henkilöille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Pfizerin rokotteella rokotetaan tällä hetkellä 16–64-vuotiaita.

Rokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Saatavaa rokotetta ei voi tällä hetkellä valita. Rokote on maksuton ja vapaaehtoinen.

Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.