Sairaanhoitaja Ullamaija Teutari kutsuu asiakkaan rokotuspisteelle.

55-64-vuotiaiden sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset alkavat

Tänä vuonna 55–64 vuotta täyttävien (vuosina 1957–66 syntyneiden) helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotusten ajanvaraus alkaa maanantaina 22.2.

Nopeimmin rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi. Ajan voi varata myös soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 (auki arkisin klo 8–18). Ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu, johon kaikki puhelut kirjautuvat ja kaikille soittaneille soitetaan takaisin.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairauksia tai tiloja ovat

– elinsiirto tai kantasolusiirto
– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
– vaikea krooninen munuaissairaus
– vaikea krooninen keuhkosairaus
– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
– Downin oireyhtymä (aikuiset).

Tarkemmin vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja nyt rokotettavista ryhmistä saa tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Käytössä on AstraZenecan rokote, joka on linjattu kansallisesti kohdennettavaksi alle 70-vuotiaiden rokotuksiin. Helsingissä on ensi viikolla käytössä noin 4 000 AstraZenecan rokotetta. Tämän viikon alussa aloitettiin sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden 65-69- vuotiaiden (vuosina 1952-56 syntyneiden) rokotukset.

Rokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan THL:n suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Toinen aika rokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, suositellaan rokotuksen ottamista kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukuskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Virpi Velin