Terveydenhoitaja antamassa rokotusta rokotettavalle.

85-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa rokotukset alkaneet

85 vuotta tänä vuonna täyttävien ja heidän omaishoitajiensa rokotukset ovat alkaneet Helsingissä. Rokotusaikoja on varattu yli 4 000 kappaletta. 85 vuotiaita ja sitä vanhempia helsinkiläisiä on noin 14 000 henkilöä. Heistä noin 3 000 on jo saanut rokotuksen lähinnä hoivapalveluiden asukkaiden rokotusten yhteydessä.

Helsingissä kaikki saadut rokotteet on käytetty viiveettä sitä mukaa kun rokotteita on saatu. Tällä viikolla Helsinki saa noin 6 000 rokotetta. Näistä valtaosa menee tehosterokotuksiin. Ikääntyneiden rokotuksiin on tarjolla tämän viikon aikana noin 2 500 rokotetta. Tämän viikon rokotusajat on jo varattu, mutta aikoja voi varata seuraaville viikoille.

Helsingissä ensimmäisen rokotuksen ovat saaneet reilut puolet koronatyötä tekevistä terveydenhuollon työntekijöistä. Rokotukset jatkuvat edelleen myös iäkkäiden hoivapalvelujen sekä kotihoidon ja kotisairaalan työntekijöiden osalta. Kaikki ne iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan asukkaat, jotka rokotteen ovat halunneet, ovat saaneet jo ensimmäisen rokotteen. Viime viikon lopulla rokotusta pystyttiin tarjoamaan jo joillekin sadoille 85 vuotta täyttäneiden ryhmään kuuluvalle niin kotihoidossa kuin kaupungin rokotuspisteillä.

Seuraavaksi rokotuksiin kutsutaan 80-84-vuotiaat sekä heidän omaishoitajansa. Jos AstraZenecan rokotteita suositellaan ikääntyneille myös kansallisesti, heidät kutsutaan rokotuksiin tämän hetkisen arvion mukaan viikolla 7. Tarkkaa saatavilla olevien rokotteiden määrää ei vielä ole tiedossa. 80-84-vuotiaille tiedotetaan erikseen kun he voivat varata ajan rokotoksiin.

Lisätietoja osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Puhelinajanvarauksen takaisinsoittoja vielä soittamatta

Puhelinajanvaraus on ollut odotetusti ollut suosituin tapa varata aika kun iäkkäät ovat tulleet rokotusvuoroon. Ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto eli kaikille soittaneille soitetaan takaisin. Viikonlopun aikana on purettu puhelinajanvarauksen takaisinsoittojonoa. Takaisinsoittoja on vielä tekemättä noin 1 000 puhelua.

”Viive takaisinsoitoissa on valitettavaa, vaikka kaikille ajanvarauspalveluun soittaneille soitetaan takaisin ja heille myös tullaan tarjoamaan rokotusaika. Olemme pahoillamme siitä, että takaisinsoittoa joutuu odottamaan pahimmillaan jopa viisikin päivää. Riittävä ajanvarauspalvelu on tärkeää ja tämän tulemme varmistamaan yhdessä puhelinpalvelua hoitavan yhteistyökumppanimme kanssa”, sanoo terveys – ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Ajanvaraukseen tulee myös soittoja henkilöiltä, jotka eivät kuulu tällä hetkellä rokotettavien ryhmään. ”Vaikka meistä kukin malttamattomana odottaa omaa rokotusvuoroaan niin vielä pitää odottaa, jos ei ole rokotusvuorossa. Tiedotamme laajasti kun uusia ryhmiä kutsutaan rokotuksiin. Kaikki 70-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt saavat tiedotteen kotiin kun heidän vuoronsa on”, Turpeinen lisää.

Helsingissä varauduttu mittavin rokotuksiin

Helsingissä on varauduttu tällä hetkellä 30 000 henkilön rokottamiseen viikossa. Rokotteita Helsinki on saanut noin 4 000 – 6 000 viikossa, joista tällä hetkellä suurin osa menee tehosterokotuksiin. Helsingissä rokotukset aloitettiin 28.12. eli heti kun rokotteita oli saatavilla.

Lisätietoja osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Kuva: Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi

Uutista muokattu 2.2.2021 ja täsmennetty, että kyse on nimenomaan iäkkäiden hoivapalveluista ja ympärivuorokautisesta hoivasta.