Koronavirusrokotus

85-vuotiaista ja sitä vanhemmista helsinkiläisistä 95 prosenttia saanut jo koronavirusrokotteen

Koronavirusrokotuksen on saanut jo yli 95 prosenttia 85-vuotiaista ja sitä vanhemmista helsinkiläisistä. 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista helsinkiläisistä ensimmäisessä rokotuksessa on käynyt 83 prosenttia.

Viime viikolla rokotuksia laajennettiin 75–79-vuotiaisiin sekä heidän omaishoitajiinsa. Heistä rokotuksen on saanut 12 prosenttia. Myös 55–64-vuotiaiden sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden helsinkiläisten rokotukset alkoivat. Rokotusten alkamisesta on kerrottu muun muassa lehti-ilmoituksissa sekä 75-79-vuotiaille tällä hetkellä kotiin kannettavassa tiedotteessa. Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat, jotka ovat Helsingin sosiaali- ja terveystoimen asiakkaita, saivat tiedon tekstiviestilllä.

Tällä hetkellä kaikki tänä vuonna 75 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat sekä heidän omaishoitajansa ikään katsomatta voivat varata rokotusajan osoitteesta koronarokotus.hel.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300. Myös kaikki 55–69-vuotiaat sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiit ovat rokotusvuorossa.

70–74-vuotiaiden ja alle 55-vuotiaiden sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien henkilöiden rokotukset alkavat lähiviikkojen aikana. Aloitusajankohta täsmentyy kun saatavat rokotemäärät vahvistuvat.

Helsingissä on annettu tähän mennessä noin 52 000 rokotusta. Näistä ensimmäisiä annoksia on noin 43 000 ja toisia annoksia noin 9 000. Rokotukset ovat sujuneet suunnitellusti ja rokotuksia on annettu sitä mukaa kun rokotteita on Helsinkiin saatu. Juuri nyt rokotteen saa noin 11 000 helsinkiläistä joka viikko.

Edelleen rokotteita saadaan melko vähän. Käytössä on kaksi rokotetta. Pfizerin rokotteella rokotetaan 70-vuotiaita ja sitä vanhempia. AstraZenecan rokoteella rokotetaan suositusten mukaisesti alle 70-vuotiaita. Rokotuksia annetaan kansallisten suositusten mukaisesti.

Muun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset kuin koronatyötä tekevien ja hoivan henkilöstön rokotukset alkavat siinä vaiheessa kun iäkkäät ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat on saatu rokotettua. Tällä hetkellä tähän ryhmään kuuluvien rokotusten aloittamisen ajankohta ei ole vielä tarkentunut.

Helsingissä palvelee neljä rokotuspistettä, jotka sijaitsevat Jätkäsaaressa, Malmilla, Messukeskuksessa ja Myllypurossa. Rokotteiden säilytys ja jakelu on haastavaa muun muassa kylmäsäilytyksen vuoksi. Tämän vuoksi rokotukset järjestetään keskitetyissä pisteissä.

Lisätietoja koronarokotuksista: koronarokotus.hel.fi

* Helsingissä rokotusten ikäryhmät määritellään ja tilastot ilmoitetaan syntymävuoteen sidottuna. Esimerkiksi 75-vuotialla tarkoitetaan siis tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä.

Kuva: Helsingin kaupungin sosiaali– ja terveystoimi / Virpi Velin