Koronanäytteenotto

Helsingissä koronavirustartuntojen määrissä raju nousu

Helsingissä todettiin eilen 274 uutta koronatartuntaa. Tartuntamäärä on selkeästi suurin yhtenä päivänä todettu määrä koko epidemia-aikana. Viime aikoina edellisin suurin päiväkohtainen tartuntamäärä on ollut 202 tartuntaa.

Tällä hetkellä on syytä käydä koronatestissä hyvin herkästi, jos on pienempiäkin koronavirustartunnalle tyypillisiä oireita. Yhtään oireisena ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.

Testatuista noin 5 prosentilla on koronavirustartunta. Testiaikoja on Helsingissä vapaana huomenna koko päivälle.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan nyt ei kannata miettiä sitä, onko koronatestiin syytä mennä.

Kun hiihtolomat ovat loppumassa niin vaarana on, että koronavirusepidemia edelleen laajenee ihmisten palatessa töihin, kouluihin ja päiväkoteihin. Pienistäkin flunssan kaltaisista oireista on nyt todella syytä mennä testiin. Jos on oireita, on myös muistettava pysyä kotona. Etätöitä kannattaa nyt suosia kaikkien niiden, joille se on mahdollista, Turpeinen sanoo.

 Myös muut suojautumistoimenpiteet kannattaa muistaa.

  Koronavirusta on todella paljon liikkeellä. Käsien pesu ja riittävät turvavälit ovat nyt todella tärkeitä. Kaikkien yli 12-vuotiaiden on pidettävä kasvomaskia kaikissa lähikontakteissa kodin ulkopuolella. Ja nyt viimeistään kannattaa ladata Koronavilkku–sovellus. Myös muita voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia on ehdottomasti noudatettava, Turpeinen sanoo.

Sosiaaliset kontaktit on saatava mahdollisimman vähiin. Jos yhtään mietityttää, toimiiko suositusten ja rajoitusten mukaisesti, kannattaa ennemmin toimia liiankin varovaisesti, Turpeinen lisää.

 Testeissä on käyty viime päivinä paljon. Viime viikolla parhaina päivinä testausmäärät ovat olleet yli 3 000 testiä päivässä.

  On hienoa, että testeissä käydään ja toivottavasti näin tehdään myös jatkossa, Turpeinen sanoo.

 Helsingissä ilmaantuvuusluku on nyt 335 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa.

 Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

 Koronatestaus Helsingissä

Voimassa olevat rajoitukset ja suositukset 

Julkaistu 28.2. ja tuoreutettu 1.3.