Rokottaja puhuu rokotettavan henkilön kanssa rokotuspisteellä.

Helsinki aloittaa koronarokotteen kolmannen annoksen antamisen alle 6 viikon aikavälillä ensimmäisen ja toisen annoksen saaneille

Helsinki aloittaa koronarokotteen kolmannen annoksen antamisen henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen ensimmäisen ja toisen annoksen alle 6 viikon aikavälillä vähintään kuusi kuukautta sitten.

Nyt rokotettavaan ryhmään kuuluu 85 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia. Rokotuksia tarjotaan rokotuspisteillä ja hoivakodeissa. Myös voimakkaasti immuunipuutteisten kolmannen annoksen rokotukset ovat käynnissä.

Koronarokotteen kolmannen annoksen saa ilman ajanvarausta Helsingin rokotuspisteiltä. Keskitetyt rokotuspisteet ja pop-up-rokotuspisteet sekä niiden aukioloajat ovat verkkosivulla hel.fi/rokotukseen. Tarvittaessa ajan voi myös varata osoitteesta koronarokotusaika.fi tai puhelimitse numerosta 09 310 46300 (ma-pe klo 8-16).

Iäkkäille helsinkiläisille tiedotetaan kolmannesta rokotuksesta tekstiviestillä, joka lähetetään ensi viikon aikana.

Hoivakotien asukkaat rokotetaan hoivakodeissa. Kolmannen koronarokotteen antamiseen kysytään lupa joko asiakkaalta tai hänen omaiseltaan. He saavat tiedon rokotuksista omasta hoivakodistaan.

Kolmannen rokotusannoksen voi saada, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Kolmatta annosta ei toistaiseksi anneta, jos henkilö on sairastanut koronavirustaudin ja saanut kaksi rokotusannosta.

Kolmannella annoksella vahvistetaan ja pidennetään kahden annoksen antamaa suojaa niillä, joiden rokotuksesta on kulunut pitkä aika, ja jotka ovat saaneet rokotteensa nykyistä lyhyemmällä alle 6 viikon annosvälillä.

Koronarokotuksen teho tartuntaa ja lievää koronavirustautia vastaan hiipuu nopeammin, kun annosväli on lyhyt. Teho vakavaa tautia vastaan pysyy edelleen kohtuullisen hyvänä.

Lähtökohtaisesti kolmas annos annetaan samalla valmisteella kuin toinen annos. Tarvittaessa kolmas annos voi kuitenkin olla myös toista valmistetta. mRNA-rokotteista on saatavilla sekä Modernan että Pfizerin valmistetta.

Koronarokotteen kolmansia annoksia ei vielä anneta henkilöille, jotka ovat saaneet kaksi ensimmäistä annosta yli kuuden viikon annosvälillä. Rokotusten aikaväli tarkistetaan rokotuspisteellä.

Koronarokotus on maksuton ja vapaaehtoinen.

Lisätietoa

Helsinkiläisten koronarokotukset - koronarokotus.hel.fi
Rokotuspisteet ja pop-up-rokotuspisteet

Kuva: Virpi Velin

Uutista on päivitetty 30.9. Aika kolmanteen rokotukseen on nyt mahdollista varata.