Länsisataman terminaali 2.

Helsinki avaa Länsisatamaan terveysneuvontapisteen

Helsingin kaupunki avaa ensimmäisen terveysneuvontapisteen laivamatkustajille Länsisatamaan terminaaliin 2 maanantaina 17.8. Pisteitä avataan lähiaikoina myös Olympiaterminaaliin ja Katajanokan terminaalliin sekä Vuosaaren Hansaterminaaliin. 

Terveysneuvontapisteissä tarjotaan laivamatkustajille tietoa koronaviruksen ehkäisystä sekä ohjataan koronavirustestiin matkustajat, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Terveysneuvontapisteissä ei ole ainakaan toistaiseksi koronatestausta, vaan matkustajat ohjataan tarvittaessa Helsingissä oleviin näytteenottopisteisiin. 

Tavoitteena on ehkäistä matkoilta saatujen koronavirustartuntojen edelleen leviäminen ja huolehtia matkustusturvallisuudesta. 

Matkustajille tarjottiin tilaisuutta vapaaehtoiseen koronavirustestiin 

Sunnuntaina tarjottiin osalle Saksasta Vuosaaren satamaan saapuneista matkustajista tilaisuutta vapaaehtoiseen koronavirustestiin. Helsingin kaupunki tarjosi terveysneuvontaa ja HUSLAB vastasi näytteenotosta. 

Testausta tarjottiin 65:lle autokunnalle. Matkustajia näissä oli yhteensä 127, ja heistä tilaisuuteen tarttui 46 matkustajaa. Yhteensä laivalla saapui Helsinkiin 116 ajoneuvoa. Testiä tarjottiin matkustajille Tullin normaalien tarkastusten yhteydessä.

”Terveysneuvonta ja näytteenotto sujuivat Vuosaaressa hyvin. Hyödynnämme saatuja kokemuksia, kun laajennamme koronaterveysneuvontaa ja mahdollisesti myös näytteenottoa satamissa”, kertoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen

”Vielä ei ole tiedossa, oliko nyt testatuilla koronavirustartuntoja. Kerromme testituloksista heti kun ne valmistuvat”, Turpeinen jatkaa. 

Terveysneuvontapisteet rakentuvat yhteistyössä 

Terveysneuvontapisteiden toimintamalli on valmisteltu hyvässä yhteistyössä muun muassa Helsingin Sataman, varustamojen, Rajavartiolaitoksen, Tullin, HUSin, STM:n ja THL:n kanssa. 

”Toiminta on käynnistetty nopealla aikataululla. Tarkoituksena on löytää tehokkaimmat tavat ehkäistä tartuntojen leviämistä laivamatkustusliikenteen myötä niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon rajallisia voimavaroja käytetään mahdollisimman viisaasti”, Turpeinen kertoo. 

Pävittäin Helsingin satamien kautta saapuu tällä hetkellä noin 10 000 - ­15 000 matkustajaa, mikä on noin puolet vuoden 2019 vastaavan ajan matkustajamääristä.

Uutinen julkaistu 16.8. ja tuoreutettu 17.8.

Kuva: Antti Pulkkinen.