Kasvomaskia käyttävä nuori mies katselee ulkotapahtuman iltaohjelmaa turvavälin huomioiden. Kuvituskuva.

Helsinki nopeuttaa jäljitystä yhdessä nuorten kanssa

Koronavirustartuntojen määrä on lisääntynyt Helsingissä, erityisesti nuorilla aikuisilla. Tartuntoja todetaan tällä hetkellä noin 80 päivässä ja tartunnanjäljityksessä on viivettä. Haluammekin nyt yhdessä nuorten kanssa nopeuttaa jäljitystä ja ehkäistä jatkotartuntoja.

Tartunnoista yli puolet on saatu ravintoloissa ja baareissa sekä muissa vapaa-ajan kontakteissa kotimaassa.

Olemme tartunnan saaneisiin yhteydessä 1 - 2 vuorokaudessa. Pyydämme heitä lähettämään meille verkkolomakkeella tiedot henkilöistä, joiden kanssa he ovat olleet lähiaikoina tekemisissä, ja jotka ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. Lomakkeen lähettäminen viivytyksettä on tärkeää.

”Haluamme tavoittaa altistuneet myös jäljityksen ruuhkatilanteissa mahdollisimman nopeasti. Tämän vuoksi pyydämmekin, että jatkossa tartunnan saanut nuori ilmoittaa itse mahdollisesta altistumisesta läheisilleen ja kavereilleen. Tämä voi nopeuttaa jäljittämistä useita päiviä”, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen toteaa.

”Toivomme myös, että tartunnan saanut pyytää mahdollisia altistuneita läheisiä ja kavereita välttämään kontakteja ja menemään testiin 4 - 5 päivän sisällä tapaamisesta myös oireettomana tai heti, jos heillä on koronaan viittaavia oireita.”

”Nuoret tavoittavat omien kanaviensa kautta mahdolliset altistuneet nopeasti ja ketterästi. Tämän vuoksi meidän kannattaa tehdä tätä yhdessä. Nuoret ovatkin tätä jo hienosti tehneet”, Lukkarinen jatkaa.

Jäljittäjät ovat altistuneisiin yhteydessä myöhemmin ja lähettävät heille karanteeniohjeet. Yhteydenotto tapahtuu yleensä tekstiviestillä ja siihen tulisi vastata mahdollisimman pian. Mikäli viestiin ei vastata jäljittäjä ottaa puhelimitse yhteyttä.
Ajan koronatestiin voi varata kätevästi myös oireettomana omaolo.fi-palvelussa tai soittamalla koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä 8-18). Aikoja on hyvin tarjolla.

Helsingissä rokotetaan tällä hetkellä 12-15-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia sekä 16-vuotiaita ja sitä vanhempia. Kaksi rokotusta suojaa hyvin koronavirukselta. Ajan rokotukseen voi varata verkosta koronarokotusaika.fi tai soittamalla p. 09 310 46300 (arkisin klo 8-18).

Kuvituskuva: Unsplash / Jake Schumacher