Matkustajia menossa laivaan.

Helsinki tarjoaa koronavirustestejä viikonloppuna Viron-laivoilla

Viron-laivoilla Helsinkiin matkaaville tarjotaan 15.–17.1. mahdollisuutta koronatestiin laivamatkan aikana. Testaus halutaan tehdä matkustajille mahdollismman helpoksi. Testiä suositellaan laivalla jokaiselle matkustajalle.

Koronavirusepidemian ja virusmuunnosten leviämisen ehkäisyn kannalta on tärkeätä huolehtia terveysturvallisuudesta Suomen rajoilla. Tämän vuoksi Helsinki on tarjonnut elokuusta 2020 lähtien koronavirusneuvontaa kaikissa satamissaan ja matkustajille on tarjottu matalalla kynnyksellä lähetettä koronavirustestiin.

Helsingin satamissa on tarjottu koronavirustestejä myös paikan päällä kaksi kertaa viime syksynä sekä tänä vuonna tammikuussa kaksi kertaa. Vapaaehtoiseen koronavirustestiin on tullut matkustajista kuitenkin vain murto-osa.

Nykyisen lainsäädännön perustella matkustajia ei voi velvoittaa testiin Suomeen saapuessa. Tästä huolimatta Helsinki lisää vapaaehtoista testaamista satamissa ja tarjoaa Virosta Suomeen matkaajille koronavirustestin mahdollisuutta laivalla 15.–17.1.

”Haluamme tehdä koronavirustestauksen matkustajille mahdollisimman helpoksi. Tämän vuoksi tarjoamme matkustajille testimahdollisuutta laivoilla. Matkan aikana matkustajilla on enemmän aikaa testaukseen kuin satamaan tullessa, joilloin saattaa olla jo kiire jatkaa matkaa eteenpäin”, Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo.

”Matkustajia on tärkeä informoida, että jos on vähäisiäkin koronavirustartuntaan viittavia oireita, niin silloin ei tule matkustaa, vaan hakeutua kotimaassa testiin”, Turpeinen muistuttaa.

Finentry sujuvoittaa Suomeen saapumista

Suomeen matkaajat saavat maksutta kätevästi tietoa Suomen koronavirustilanteesta ja voivat ennen maahan tuloa varata ajan koronatestiin Finentry-palvelusta. Palvelusta saa tietoa koronavirusepidemian edellyttämistä testauskäytännöistä ja karanteenista Suomessa.

Palvelusta voi

  • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumisesta
  • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

Lisätietoa: https://www.finentry.fi ja Helsingin Sataman verkkosivut: Koronavirusohjeistus matkustajille

Helsinki on järjestänyt satamissa koronaneuvontaa ja testimallisuuden matkustajilleyhteistyössä STM:n, THL:n, HUSin, Helsingin Sataman, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja varustamojen kanssa.

Kuva: Helsingin kaupunki / Antti Pulkkinen