Tyynenmerenkatu. Kuvituskuva.

Helsinki testaa 9.2. alkaen satamissa myös automatkustajat

Tiistaista 9. helmikuuta alkaen Länsisataman ja Katajanokan matkustajasatamissa tarjotaan vapaaehtoista koronatestiä myös auton kanssa Helsinkiin saapuville laivamatkustajille.

Vuosaaren satamassa automatkustajille on ollut tarjolla testausta jo 27.1. alkaen.

Laivamatkan aikana matkustajia pyydetään täyttämään oirekysely ja henkilötietolomake sekä varaamaan mahdolliset todistukset ja passi tai henkilökortti valmiiksi ennen testaus- ja neuvontapisteelle tuloa.  

Koronatestausta ja neuvontaa tarjotaan autokaistalla sen jälkeen, kun matkustaja on ajanut laivasta ulos. Muille laivamatkustajille testausta ja neuvontaa on tarjolla edelleen satamien matkustajaterminaaleissa.

”Hienoa, että saamme nyt kaikki Helsinkiin saapuvat laivamatkustajat testauksen piiriin. Nyt pystymme entistä tehokkaammin ehkäisemään koronan leviämistä Suomeen ja Helsinkiin satamien kautta”, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kommentoi.

”Haluamme, että uudet drive-in-testit tehdään autoilijoiden näkökulmasta sujuvasti. Ne saattavat silti hiukan hidastuttaa matkaa. Asia on tärkeä, uskon, että myös autoilijat ymmärtävät testauksen tärkeyden”, Turpeinen jatkaa. 

Suomeen sallitaan tällä hetkellä vain välttämätön työmatkaliikenne.

Suomeen ja Helsinkiin saapuvilta laivamatkustajilta kysytään todistusta alle puolen vuoden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista, negatiivisesta testituloksesta (alle 72 tuntia vanha testi) tai varatusta koronatestiajasta Finentry-verkkopalvelussa.

Kaikille matkustajille, jotka saapuvat Suomeen maista, joissa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 kahden viikon aikana, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella testillä. Matkustajat, joilla ei ole jotain yllä mainituista todistuksista, ohjataan satamassa ensimmäiseen koronatestiin. Toinen testi tehdään aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä.

Jos matkustaja ei hakeudu satamassa ensimmäiseen koronatestiin, hänen tulee hakeutua testiin Suomessa vuorokauden sisällä maahansaapumisesta oleskelu- tai asuinpaikkakunnalla.    

Matkustajan tulee olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes molemmat testitulokset ovat valmistuneet ja ne ovat negatiivisia.

Satamien uusi toimintamalli on suunniteltu yhdessä Helsingin Sataman, HUSin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja varustamojen kanssa. 

Lisätietoa matkustusrajoituksista on sisäasiainministeriön sivuilla ja matkustuskäytännöistä THL:n sivuilla.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Antti Pulkkinen