Työntekijöitä kävelemässä poispäin Malmin koronaterveysasemalla.

Hengitystieinfektio-oireisten ja koronapotilaiden hoidon keskittäminen päättyy Helsingissä syyskuun lopussa

Helsinkiä lähes puolitoista vuotta erinomaisesti palvelleet keskitetyt koronaterveysasemat Laaksossa ja Malmilla päättivät toimintansa 30.9. Hengitystieinfektio-oireisten ja koronapotilaiden hoito jalkautui omille terveysasemille.

Hengitystieinfektioiden hoito on pääasiassa kotihoitoa eikä vaadi terveydenhuollon ammattilaisen arviointia. Lieväoireisena asiakkaan ei tarvitse hakeutua koronatestiin, jos hänet on kahdesti rokotettu tai hän on sairastanut koronan edeltävien kuuden kuukauden aikana eikä hän kuulu riskiryhmiin.

Jos hengitystieoireisella tai covid-19-tautia sairastavalla henkilöllä on tarve hoitajan tai lääkärin arvioon, kannattaa ensin tehdä oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai ottaa yhteyttä koronaneuvontaan tai oman terveysaseman palvelunumeroon. Suoraan terveysasemalle ei pidä tulla, vaan olla aina etukäteen yhteydessä ammattilaiseen puhelimella tai sähköisesti.

”Hoidamme covid-19-tautia sairastavat ja kaikki muutkin asiakkaamme jatkossa yhtä hyvin kuin aiemmin. Muutos on askel kohti normaalia pandemian jälkeistä aikaa”, kertoo terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

”Muutoksen mahdollistaa se, että helsinkiläisten rokotuskattavuus on hyvä kaikkien väestöryhmien, myös riskiryhmien osalta. Vaikka koronatartuntoja on edelleen suhteellisen paljon, tilanne on epidemian osalta vakaa.” 

Timo Lukkarinen korostaa, että kaikkien terveysasemien asiakkaiden, myös koronapotilaiden, asiointi on jatkossakin turvallista. Vastassa terveysasemalla on aina aulatervehtijä, joka auttaa kaikki asiakkaat eteenpäin.

”Terveysasemille tulevat koronapotilaat hoidetaan turvallisesti. Suojautumistoimet ovat tehokkaita sekä koronapotilaiden, että muiden osalta.”

”Asiakkaiden on edelleen tärkeää käyttää varatut vastaanottoajat, jotta hoito ei tarpeettomasti pitkittyisi”, Lukkarinen kannustaa.

Helsingin koronaterveysasemilla työskennelleet ammattilaiset on sijoitettu omille terveysasemilleen eri puolille kaupunkia. Koronaterveysasemien lakkauttaminen ei vaikuttanut henkilöstön määrään terveysasemilla. 

Kun hakeudutaan koronavirustestiin, tutut yhteydenottokanavat toimivat helsinkiläisille myös lokakuusta eteenpäin. Jos on koronatartuntaan sopivia oireita, kuten flunssa- tai vatsaoireita,  

  • tehdään oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai
  • soitetaan koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18).

Uutista on muokattu 18.10.2021. Uutisen aikamuotoa on muutettu vastaamaan Stadin sote -uutiskirjeen lähetyshetkeä 19.10.