Hoitaja ja koronatestausvälineet.

Herkemmin tarttuvaa koronavirusta myös Helsingissä – hakeudu testiin matalalla kynnyksellä

Tavallista koronavirusta ärhäkämmin tarttuva virusmuunnos huolestuttaa ymmärrettävästi helsinkiläisiä. Britanniasta myös Helsinkiin jalkautunut virusmuunnos pystytään kuitenkin tunnistamaan. Koronatestiin kannattaa hakeutua saman tien, jos ilmenee pieniäkin oireita.

Koronaviruksen brittivariantille on ominaista muutos, joka tunnistetaan jo nyt Helsingin käyttämässä laboratoriossa normaalissa testauksessa. Jokainen varianttiepäily tutkitaan tarkemmin. Muutoksen tunnistaminen toimii nopeana tapana epäillä brittivarianttia ja kohdentaa toimia. Vastaava muutos tunnistetaan myös Helsingin alueen yksityisissä laboratorioissa.

”Koska herkemmin tarttuva koronavirus pystytään testeissä tunnistamaan, meillä on Helsingissä mahdollisuus torjua sitä. Teemme kovasti töitä sen eteen, että koronatilanne ei meillä brittivariantin vuoksi huonone”, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo tämän hetken tilanteesta. Herkemmin tarttuvaa koronaviruksen muunnosta on Helsingissä löydetty reilulta pariltakymmeneltä testatulta.

Altistuneet testataan kaksi kertaa

Jos epäillään, että kyseessä voi olla koronavirusmuunnos, niin altistuneet asetetaan karanteeniin normaalin 10 päivän sijasta 14 päiväksi. Lisäksi kaikki altistuneet testataan kaksi kertaa, vaikka heillä ei olisi koronavirustartuntaan viittaavia oireita.

Altistuneet testataan heti karanteenin alussa ja toisen kerran kaksi päivää ennen kuin karanteeni päättyy.

Kaikissa tartunnan saaneiden haastatteluissa (tartunnanjäljityksessä) otetaan huomioon, että kyseessä voi olla muuntunut virus. Tämän vuoksi selvitetään tarkoin, onko tapauksella yhteyttä ulkomaanmatkaan.

Tartuntoja edelleen liian paljon

Viimeisten viikkojen aikana tartuntatautitilanne on uusien tapausten määrän suhteen vakiintunut.  Tartuntoja on kuitenkin edelleen paljon. Muut sosiaaliset kontaktit kuin samassa taloudessa asuvien keskeiset ovat viime aikoina korostuneet tartunnanlähteenä.

Testeissä käydään tällä hetkellä liian vähän. Näytteenottomäärien ollessa matalia, on mahdollista, että tartuntoja jää piiloon.

Sanna Isosomppi korostaa testien tärkeyttä koronan torjunnassa.

”Kannustan hakeutumaan koronatestiin heti kun koronalle sopivia oireita ilmenee. Testaaminen ja tartunnanjäljitys ovat avainroolissa kun katkaistaan koronan tartuntaketjuja. ”

”Helsingissä testiin pääsee saman päivän aikana Omaolo-palvelun tai kaupungin koronaneuvonnan kautta ja näytteenottoverkosto on kattava. Testitulokset valmistuvat tällä hetkellä alle vuorokaudessa eli nopeasti”, Isosomppi jatkaa. 

Hakeudu koronatestiin, kun oireita ilmenee

  • omaolo.fi-verkkopalvelu
  • koronavirusneuvonta, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8-18

Koronaviruksen oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin ohjataan iästä riippumatta kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita.

Kuva: Kimmo Brandt

Uutinen julkaistu 15. ja uutista päivitetty 17.1.  Lisätty kappale "Altistuneet testataan kaksi kertaa". Tuoreutettu 19. ja 20.1.