Herttoniemen sairaalan sisäänkäynti

Herttoniemen sairaalaan avataan tarvittaessa varasairaala koronaviruspotilaille

Helsinki varautuu tarvittaessa avaamaan Herttoniemeen varasairaalan koronaviruspotilaille. Tarvittaessa sairaala voidaan ottaa käyttöön viikossa. Ensimmäisessä vaiheessa avattaisiin yksi osasto. 

Varasairaalan tarkoituksena on varmistaa sairaansijojen riittävyys epidemian laajentuessa. Herttoniemeen voidaan tarvittaessa avata jopa 300– 400 sairaansijaa.

Varasairaalan tarvetta arvioidaan useita kertoja viikossa. Toistaiseksi Laakson sairaalassa on vielä tilaa, mutta tilanne voi muuttua nopeasti, Laura Pikkarainen, Helsingin sairaalan johtajalääkäri kertoo.

Jos tilanne heikkenee, avaamme koronaviruspotilaille ensin yhden osaston. Tälle osastolle mahtuu noin 70 potilasta. Tarvittaessa osastoja avataan asteittain lisää, Pikkarainen kertoo.

Herttoniemen sairaala on entinen sairaala ja siksi hyvä vaihtoehto varasairaalaksi.

– Tilat ovat tähän käyttöön hyvät ja suhteellisen pienin muutoksin ja nopeasti käyttöön otettavissa, Pikkarainen sanoo.

Herttoniemessä toimiva seniorikeskus muuttaa tarvittaessa Kustaankartanoon

Herttoniemen sairaalassa toimii tällä hetkellä Myllypuron seniorikeskus. Seniorikeskus on väistötiloissa Herttoniemessä, koska sen omia tiloja peruskorjataan.

Jos sairaalan tiloihin avataan osasto koronaviruspotilaille, kyseisen kerroksen, osasto 4:n asukkaat muuttavat Kustaankartanon seniorikeskuksen tiloihin Oulunkylään. He voivat asua siellä siihen saakka, kunnes Myllypuron seniorikeskuksen remontti valmistuu syksyllä 2021.

Muut asukkaat voivat jäädä asumaan seniorikeskukseen normaalisti.

– Varasairaala ja sen toiminnot suunnitellaan niin, että sairaalan käyttöönotto ei juurikaan vaikuta seniorikeskuksen toimintaan. Asukkaat voivat asua seniorikeskuksessa turvallisin mielin, Pikkarainen kertoo.

Asukkaiden omaisiin ollaan erikseen yhteydessä varasairaalasuunnitelmasta. Yhteydenotot omaisiin on jo aloitettu.

Kuva: Maarit Miettinen