Rokottaja juttelee rokotettavan henkilön kanssa.

Koronan sairastanut saa yhden rokoteannoksen

Koronavirustaudin sairastaneille annetaan kahden rokoteannoksen sijaan pääsääntöisesti yksi rokoteannos. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta. Vastaavasti jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotuksen jälkeen koronavirustautiin, ei toista rokoteannosta enää pääsääntöisesti anneta. 

EU:ssa ja Suomessa selvitetään tällä hetkellä, miten EU:n koronatodistus muodostetaan tilanteessa, jossa taudin sairastanut henkilö on saanut yhden rokoteannoksen.

”Asiaa selvitetään EU:ssa ja Suomessa, ja toivomme tähän pikaista ratkaisua, jotta myös henkilöt, jotka ovat saaneet yhden rokoteannoksen ja sairastaneet koronan yli 6 kuukautta sitten, voivat saada EU:n koronatodistuksen. Kun asia etenee, tiedotamme asiasta”, terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarinen toteaa.

Koronan sairastanut ja yhden rokoteannoksen saanut henkilö saa tällä hetkellä erilliset todistukset rokotuksesta ja sairastetusta taudista Omakannasta osoitteessa kanta.fi. Todistuksissa näkyy rokoteannos, jonka henkilö on saanut, sekä koronatestin tulos. Sairastetun koronan todistus on voimassa kuusi kuukautta.

Koronan sairastanut henkilö voi esimerkiksi matkustaessa hyödyntää yhden rokoteannoksen todistusta ja/ tai todistusta sairastetusta koronasta.

Jokainen EU-maa on tehnyt omat päätöksensä todistusvaatimuksista. Tarkista ennen matkustamista kohdemaan ajantasaiset EU-maiden väliset todistusvaatimukset Reopen EU –sivulta osoitteessa reopen.europa.eu.

Lisätietoja

Helsinkiläisten koronarokotukset – koronarokotus.hel.fi
EU:n koronatodistus

Kuva: Virpi Velin