Suoja-asuinen hoitaja koronaterveysasemalla.

Helsingin koronaviruksen näytteenottoa lisätty

Helsinki on kasvattanut koronaviruksen näytteenottomäärää viime ja tämän viikon aikana 1000:sta 1500:een. Koronatestiin kannattaa hakeutua herkästi, jos oireita ilmenee.

Näytteenottoon pääsyssä on ollut viime aikoina viivettä ja testitulostakin on joutunut odottamaan useampia päiviä. Näytteenottomäärän kasvattamisen myötä näytteenoton ruuhkatilanne on helpottamaan päin. Tavoitteemme on, että aikaa yhteydenotosta testituloksen saamiseen menisi reilu vuorokausi. Tämä vaatii paljon koko palveluketjulta, mutta sen eteen tehdään töitä.

Positiivisia koronavirustapauksia on viime viikon aikana löytynyt noin kaksi jokaista tuhatta testattua kohti. 

Helsingin omia näyteenottopisteitä on tällä hetkellä Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Kruunnhaassa ja Malmilla (drive-in). Helsinkiläisiä palvelee myös HUSin drive-in näyteenottopiste Meilahdessa ja lapsiperheitä Uuden lastensairaalan näyteenottopiste. Lisäksi ulkoisen palveluntuottajan näyteenottopisteitä hyödynnetään Itäkeskuksessa ja Hernesaaressa. Hernesaaren näyteenottopiste avattiin eilen. HUSLAB vastaa näytteenotosta ja näytteiden tutkimisesta.

Näytteenottoon vain ajanvarauksella

Helpoin ja suositeltavin tapa yli 16-vuotiaalle on hakeutua koronatestiin on tekemällä koronaoirearvio osoitteessa omaolo.fi. Palvelussa pääsee varaamaan testiajan. Omaolossa oirearvion tekee päivittäin reilut 1 000 helsinkiläistä. Parhaana päivänä koronatestiajan Omaolosta on varannut yli 600 helsinkiläistä. 

Myös koronavirusneuvonnan puhelimesta soittaja ohjataan tarvittaessa koronatestiin. Helsinki laajensi koronaneuvontapuhelimen aukioloaikoja viime viikolla. Koronaneuvontapuhelin on auki joka päivä klo 8-18. Jotta koronaneuvonta palvelisi entistä paremmin, terveyspalvelut ovat siirtäneet aiempaa enemmän resursseja tämän hoitamiseksi. Lisäksi on aloitettu yhteystyö palveluntuottajan kanssa. 

Jos koronaan viittaavat oireet ovat lieviä, voi rauhassa odottaa kotona aamuun ja soittaa koronaneuvontaan, kun se aukeaa. Kiireellisissä asioissa palvelee Päivystysapu p. 116 117 ympäri vuorokauden. 

Edelleen kaikki välitöntä lääkärinhoitoa vaativat hengitystie- ja ripulioireiset ohjataan Laakson ja Malmin koronaterveysasemille. 

Koronavirustartuntaan viittaavia oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, päänsärky, nuha, pahoinvointi ja ripuli sekä maku- ja hajuaistin menetys.

Lisää aiheesta:

Helsingin kaupungin koronasivut

Helsingin koronatilannekatsaus

Kuva: Kimmo Brandt

Päivitys uutisen tietoihin: Malmin drive-in näytteenotto oli auki 18.9. asti ja on nyt suljettu.