Seniorikeskuksen sisäänkäynti. Arkistokuva.

Koronavirusepidemia ei ole vielä ohi – hoivakodeissa useita epidemioita elo- ja syyskuun aikana

Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaalassa on ollut elo- ja syyskuun aikana useita koronavirusepidemioita. Vähintään kahdella asiakkaalla todettiin tartunta kuudessa palvelutalossa tai seniorikeskuksessa. Tartuntoja todettiin muun muassa Roihuvuoren seniorikeskuksessa, Myllypuron seniorikeskuksessa ja Itäkeskuksen palvelutalossa. Tartuntoja todettiin lisäksi Suursuon sairaalassa.

Koronavirusepidemia ei vielä ole ohi. Maaliskuun jälkeen meidän toimipaikoissa ei ollut koronavirusepidemioita useampaan kuukauteen, mutta nyt epidemioita on todettu lyhyessä ajassa useita. Deltavariantti tarttuu aiempia variantteja helpommin ja tartuntojen määrän kasvu on huolestuttavaa, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo.

Myös yksityisissä ostopalveluyksiköissä on nähtävissä sama tartuntamäärien kasvu.

– Pelkästään syyskuun aikana 57 hoivapalvelujen asukasta on saanut koronavirustartunnan. Luku sisältää sekä Helsingin kaupungin omat paikat että yksityiset palveluntuottajat. Valitettavasti sairastuneita on myös menehtynyt, Pikkarainen jatkaa.

Kolmansia koronarokotuksia ollaan valmiit antamaan heti kun kansalliset päätökset tehdään

Suuri osa koronavirukseen sairastuneista Helsingin palvelutalojen ja seniorikeskusten asukkaista on saanut kaksi rokotetta.

– Vaikka kaksi koronarokotetta antaa yleisesti hyvän suojan koronaviruksen vakavaa tautimuotoa vastaan, näyttää siltä, että ikääntyneillä suoja ei muodostu yhtä vahvaksi kuin nuoremmilla. Siksi on tärkeää, että ikääntyneet kohtaavat koronavirusta mahdollisimman vähän. Hyvä rokotuskattavuus koko väestössä antaa lisäsuojaa hoivakotien asukkaille, Pikkarainen sanoo.

– Useiden hoivakotien asukkaiden rokotuksista on kulunut jo kahdeksan kuukautta. Jos kansallisella tasolla tehdään päätökset kolmansien koronarokotteiden antamisesta, me olemme valmiit aloittamaan ympärivuorokautisen hoivan asukkaiden tehosterokottamisen saman tien, Pikkarainen painottaa.

Omaisten, läheisten ja meidän kaikkien on suojattava ikääntyneitä

Koronavirusrokotteen ottaminen on paras keino suojata ikääntynyttä hoivakodin asukasta ja sairaalan potilasta koronavirustartunnalta. Myös kasvomaskin käyttäminen ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

– Kun katsotaan kaikkia hoivakotien asukkaita, vain pieni osa heistä saa koronavirustartunnan, mutta jos koronavirus pääsee hoivakotiin, se lähtee leviämään kaikista varotoimenpiteistä huolimatta todella tehokkaasti ja tartuntaluvut kasvavat suuriksi. Siksi tartuntojen leviämisen ehkäiseminen on äärettömän tärkeää, Pikkarainen kertoo.

– On hyvä, että omaiset ovat tietoisia hoivakotien ja sairaalan koronatilanteesta ja ymmärtävät sen, että meillä kaikilla on iso vastuu turvallisten vierailuiden toteuttamisessa, Pikkarainen jatkaa.

Viimeisimmät koronavirusepidemiat todettu Kontulan seniorikeskuksessa ja Puistolan palvelutalossa

Puistolan palvelutalossa neljä asukasta on saanut koronavirustartunnan. Ensimmäinen asukkaan tartunta todettiin lauantaina 11. syyskuuta Tartuntoja on kahdella eri osastolla.

Kontulan seniorikeskuksessa kuusi asukasta on saanut koronavirustartunnan. Ensimmäinen asukkaan tartunta todettiin lauantaina 11. syyskuuta. Tartuntoja on todettu yhdessä ryhmäkodissa.

Sekä Puistolassa että Kontulassa kaikilta kyseisten osastojen ja ryhmäkodin asukkailta on otettu koronavirustesti ja heidän vointiaan seurataan tarkasti. Kaikkia sairastuneita hoidetaan karanteenin omaisissa olosuhteissa heidän omissa huoneissaan.

Omaisille on kerrottu tilanteesta. Vierailut kyseisillä osastoilla ja ryhmäkodeissa on toistaiseksi kielletty, mutta omaiset voivat olla asukkaaseen yhteydessä esimerkiksi puhelimitse. Uusia asukkaita ei tällä hetkellä oteta.


Kuva: Maarit Miettinen