Joukko ikäihmisiä pöydän äärellä.

Koronavuosi 2020 Helsingin hoivapalveluissa – viruksesta opittiin paljon, vaara ei ole vielä ohi

Koronavirustartuntoja todetaan edelleen seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa, mutta tautitilanne on pysynyt kohtuullisena viime keväästä saakka. Vuonna 2020 koronavirusta esiintyi kaikkiaan 79 helsinkiläisessä hoivakodissa. Luku sisältää sekä kaupungin omat että ostopalvelujen toimipaikat.

Helsingin kaupungin omien seniorikeskusten ja palvelutalojen asukkaista koronavirustartunnan sai 5,9 % asukkaista. Palveluntuottajien hoivakotien vastaava luku on 6,3 %. Sairastuneiden asukkaiden keski-ikä oli 81 vuotta.

Asukkaiden tiedetään saaneen tartuntoja useasta eri lähteestä. Tartuntojen lähteitä on pystytty jäljittämään vierailijoihin, työntekijöihin, kotilomille ja eri hoitopaikkoihin.

– Mikään tartunnan lähteistä ei erityisesti korostu. Tämä osoittaa sen, että suojautumistoimenpiteitä on ehdottoman tärkeää noudattaa huolellisesti joka paikassa, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

Viruksen aiheuttamaan tautiin menehtyi vuoden 2020 aikana omissa ja ostopalvelujen hoivapaikoissa yhteensä 111 henkilöä. Menehtyneiden keski-ikä oli 84 vuotta.

 – Hoivakodeissa asuvat henkilöt ovat lähtökohtaisesti terveydentilansa puolesta hauraita ja he kuuluvat riskiryhmään. Koronavirukseen sairastuneiden kuolleisuudessa ei ole suurta eroa yli 70-vuotiaiden ja yli 90-vuotiaiden ikäryhmien välillä, Isosomppi kertoo.

Tällä hetkellä uusi koronavirusmutaatio aiheuttaa huolta hoivapalveluissa. Vaikka asukkaiden koronavirusrokotukset on jo aloitettu, vaara ei vielä ole ohi.

 – Uutta Britanniasta lähtenyttä koronavirusmutaatiota on jo tavattu Helsingissä. Virusmutaatio leviää todennäköisesti helposti myös vanhemman väestön keskuudessa. Jos virus pääsee hoivakotiin, tartuntojen leviämisen riski on suuri, Laura Pikkarainen, Helsingin sairaalan johtajalääkäri kertoo.

– Haluan painottaa, että vierailuohjeita on edelleen todella tärkeää noudattaa, Pikkarainen sanoo.

Helsingillä on kaikkiaan 4400 asukaspaikkaa eri hoivakodeissa. Kaupungin omissa seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa on 2300 asukasta ja ostopalvelupaikoissa 2100.

Kuva: Katja Tähjä