Länsisataman terminaali T2.

Laivalla Helsinkiin saapuvia koskevat ohjeet ja suositukset muuttuvat maanantaina 12.7.

Maahantulon jälkeen tehtäviin terveystarkastuksiin liittyvät ohjeet ja suositukset muuttuvat maanantaina 12.7. tartuntatautilain muutosten takia. Tämä koskee myös Helsingin satamien kautta Suomeen tulevaa henkilöliikennettä.

Todistukset mukaan matkalle

Helsinkiin saapuvilla matkustajilla tulee olla laivaan noustessa todistus yhdestä tai kahdesta koronarokotuksesta (viimeisestä rokotuksesta vähintään 2 viikkoa), negatiivisesta koronatestituloksesta (testistä alle 72 tuntia) tai sairastetusta COVID-19-taudista (sairastettu viimeisen kuuden kuukauden sisällä).

Saapumista Suomeen kannattaa nopeuttaa varaamalla etukäteen tarvittavat testiajat Finentry-palvelussa (finentry.fi) tai täyttämällä laivalla jaossa olevan Helsingin Soten yhteystietolomakkeen.  

Kenelle ei tehdä terveystarkastusta Helsingin satamassa?

Terveystarkastukseen ei tarvitse osallistua, jos mukana on todistus kahdesta rokotuksesta tai sairastetusta COVID-19-taudista (sairastettu viimeisen kuuden kuukauden sisällä).

Kuka osallistuu terveystarkastukseen ja tarvittaessa koronatestiin?

Kaikki muut kuin yllä mainitut matkustajat osallistuvat terveystarkastukseen ja tarvittaessa koronatestiin.   

Koronatestiä ei oteta, mikäli matkustajalla on todistus negatiivisesta koronatestistä (testistä alle 72 tuntia) tai todistus yhdestä saadusta rokotteesta rokotesarjasta, johon kuuluu kaksi rokotetta.  

Koronatestiä ei edellytetä myöskään vuonna 2006 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta.

Mitä jos satamassa ei ehditä testata?

Ruuhkaantumisen vuoksi kaikilta ei välttämättä ehditä ottaa koronatestiä satamassa. Koronatesti maahan saavuttaessa on esimerkiksi kokonaan rokottamattomille kuitenkin pakollinen ja sen laiminlyönti on rangaistavaa.

Matkustajan tulee hakeutua 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta testiin omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla, jos hänellä ei ollut satamatestistä vapauttavaa todistusta mukana, eikä hän ole päässyt testiin satamassa. 

Kenen tulee mennä toiseen koronatestiin 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen?

Jos matkaaja on saanut vain ensimmäisen rokotuksen rokotussarjasta, johon kuuluu kaksi annosta tai hänellä on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) tai testi on tehty maahantulon jälkeen, toiseen testiin tulee Suomessa mennä aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 120 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Myös tämä testi on pakollinen ja sen laiminlyönti on rangaistavaa.

Liikkuessa on hyvä suojautua maskilla ja testitulosta tulee odottaa kotona tai majapaikassa kontakteja välttäen. Jos testitulos on negatiivinen, kontaktien välttämisen voi lopettaa.

Keitä uudet säännöt eivät koske?

Uudet säännöt eivät koske työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä risteilymatkustajia, jotka eivät ole käyneet matkan aikana maissa.

Lisätietoa