Länsisatama

Laivamatkustajilta kysytään todistus koronatestistä sekä Tallinnassa että Helsingissä

Helsinkiin liikennöivät laivayhtiöt edellyttävät matkustajilta todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta COVID-19-taudista. Todistus tulee olla laivaan noustessa yli 12-vuotiailla matkustajilla.

Koronatestitulos voi matkan alkaessa olla korkeintaan 72 tuntia vanha. Koronan sairastamisesta ei saa olla yli 6 kuukautta. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka eivät ole käyneet maissa toisessa maassa.

Matkustajia pyydetään esittämään testi- tai sairaustodistus toisen kerran Helsingin päässä sataman terveysneuvonnassa. Neuvontapisteet sijaitsevat terminaalissa ja autokaistalla. Jos matkustajalla ei ole ole kumpaakaan todistusta, hänet ohjataan satamassa koronatestiin.

Matkan aikana matkustajat saavat yhteystietolomakkeen. Lomake kannattaa täyttää ennen kuin saavutaan Helsinkiin ja sataman terveysneuvontapisteelle. Näin nopeutetaan saapumista Suomeen. 

Laivalla täytetty yhteystietolomake lähetetään Helsingin satamasta matkustajan koti- tai oleskelupaikkakunnan terveysviranomaisille. Tietojen avulla laivalla olleet voidaan ohjata toiseen karanteenia lyhentävään koronatestiin. Tietoja voidaan käyttää myös tartunnanjäljityksessä.

Kehotamme laivamatkustajia Suomeen tullessaan jäämään 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin. Karanteenia voi lyhentää toisella testillä.

Suosittelemme matkustajille toiseen koronavirustestiin menoa aikaisintaan 72 tuntia maahaansaapumisen jälkeen. Jos matkustaja on sairastanut koronavirustaudin edeltävän kuuden kuukauden aikana, testiin ei tarvitse mennä.

Suomessa tehtävään  koronavirustestiin  voi varata ajan

  • kätevimmin Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi (todistetulla Finentry-ajanvarauksella yhteystietolomakkeen täyttö ei ole välttämätöntä)   
  • koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnasta (helsinkiläiset voivat varata ajan soittamalla, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8-18)
  • omaolo.fi-palvelussa (helsinkiläiselle, jos olet oireinen).

Suomessa julkisessa terveydenhuollossa tehty koronavirustesti on maksuton. Testitulosta odotellessa on tärkeää pysyä omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassa. Jos toinenkin testitulos on negatiivinen, omaehtoisen karanteenin voi lopettaa. 

Myös huoltovarmuuden kannalta välttämättömillä matkustajilla tulee olla todistus negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta COVID-19-sairaudesta. Heitä koskevat pääsääntöisesti samat säännöt kuin muitakin matkustajia (katso ohjeet yllä).

Tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön ei tarvitse jäädä karanteeniin eikä mennä testeihin, kun he saapuvat Suomeen työtehtävissä. Testiin voi kuitenkin hakeutua satamassa. Heille on laadittu ja jaettu omiin työtehtäviin soveltuvat ohjeet.  

Satamien uusia toimintamalleja on suunniteltu yhdessä Helsingin Sataman, HUSin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja varustamojen kanssa.

Lisätietoa