Nainen istuu penkillä puhelin korvallaan

Palvelut toimivat luotettavasti, vaikka palveluvelkaa on syntynyt

Kun koronaepidemia keväällä alkoi, merkittävä osa kaupungin resursseista piti nopeasti kohdistaa hoitamaan korona-epidemiaa. Tämä on synnyttänyt sote-palveluissa jonkin verran palveluvelkaa.

”Koronatilanne saattaa näkyä asiakkaalle esimerkiksi eteenpäin siirtyneenä vastaanottona”, kertoo toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

”Kun tilanne kesän aikana tasoittui, kohdensimme resursseja uudelleen epidemiatilanne mielessä pitäen. Jatkamme jonojen purkua elokuussa ja syksyllä siinä määrin kuin koronan hoitaminen sen mahdollistaa.”

”Olemme valmiita hoitamaan koronan mahdollista toista aaltoa. Kohdennamme tarpeen mukaan ripeästi uudelleenvoimavaroja kiireettömistä palveluista koronapalveluihin. Samalla sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat kokonaisuutena luotettavasti. Koronaepidemian hyvä hoito on Helsingin ykkösprioriteetti”, Jolkkonen jatkaa.

Terveysasemat palvelevat normaalisti

Terveysasemat ovat auki, eikä varattuja aikoja tarvitse nyt perua. Koronasta vuoksi hoitoon hakeutumista ei pidä pitkittää. Terveyspalveluissa on turvallista asioida.

Kiireetöntä hammashoitoa lisätään asteittain

Osa hammashoitoloista on ollut epidemian takia kiinni. Kiireellinen ja välttämätön hammashoito on kuitenkin turvattu koko epidemian ajan.

Kiinni olevat hoitolat aukeavat suunnitelmien mukaan elokuun aikana. Koronaepidemian aiheuttamia jonoja puretaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi henkilökunnan lisätyöllä.

Jokaisen helsinkiläisen on turvallista asioida hammashoidossa. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvaksi tehdyt erityistoimenpiteet pidentävät vielä kuitenkin asiakaspuheluiden ja vastaanottokäyntien kestoa.

Ikääntyneiden ja vammaisten toimintakykyyn kiinnitetään erityistä huomiota

Kotihoidon ja ympärivuokautisen hoidon asiakkaat tarvitsevat nyt erityistä huolenpitoa, koska esimerkiksi ryhmätoiminta ja kuntoutusryhmät ovat olleet epidemian vuoksi tauolla. Lisäämme hallitusti lyhytaikaista hoitoa ja käynnistämme mahdollisuuksien mukaan pienryhmiä.

Monien Helsingin omaishoitajien jaksaminen on ollut epidemia aikana koetuksella. Lyhytaikaisen hoidon avaaminen asteittainen tuo tukea omaishoitoperheille, joiden kannustamme ottamaan vastaan kaupungin tarjoamia palveluja. Palvelut ovat turvallisia.

Korona-aika on näkynyt myös vammaispalveluissa. Monella omaishoitajalla on jäänyt koronan vuoksi omaishoidon vapaita pitämättä. Valmistelussa onkin uusi tilapäishoidon yksikkö. Myös vammaispalvelujen virtuaalista päivätoimintaa kehitetään.

Seniori-info aloittaa lähiaikoina Seniorilaituritoiminnan Kalasatamassa ja Vuosaaressa.

Perhepalveluja on tarjottu poikkeusoloissa myös etänä

Osa palveluista, esimerkiksi lasten tutkimuksia ja pariterapiaa, on siirretty syksylle, mikä voi näkyä joillekin asiakkaille tavallista pidempänä odotusaikana.

Neuvoloissa ei ole voitu pitää perhevalmennusryhmiä, eikä tehdä kaikkia lasten määräaikaistarkastuksia.

Tilannetta on korjattu viemällä koko perhevalmennusmateriaali verkkoon sekä kutsumalla lapsia kesän aikana rokotuskäynneille. Helsingin neuvoloihin palkataan loppuvuodeksi lisää terveydenhoitajia.

Lastensuojeluilmoitukset vähenivät

Osa lasten ja perheiden tuen tarpeista on jäänyt koronan vuoksi havaitsematta. Lapsille ja perheille suunnatuissa palveluissa tehdään aktiivisesti töitä, jotta pystytään tunnistamaan ja täyttämään epidemian tuomia aukkoja hyvinvoinnissa.