Länsisataman terminaali T2.

Satamien terveystarkastuksia kevennetään maaliskuun alusta

Helsingin matkustajasatamien terveystarkastuskäytännöt muuttuvat tiistaina 1. maaliskuuta. Maaliskuusta alkaen Helsinkiin saapuville matkustajille tehdään koronatodistusten osalta satunnnaisia tarkastuksia. Jos todistuksessa on puutteita, matkustaja ohjataan koronavirustestiin.

Helsinkiin laivalla saapuvilla matkustajilla tulee olla todistus Suomessa hyväksytystä täydestä tai vajaasta rokotussarjasta, todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista tai todistus enintään 72 tuntia ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Vuonna 2007 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta tai kuljetus- ja logistiikka-alan työtehtävissä olevilta ei edellytetä todistuksia.

”Koronaepidemian pikku hiljaa helpottaessa ja rokotuskattavuuden edelleen noustessa matkustamisen sujuvoittaminen Helsingin satamissa on mahdollista. Matkustajille ei pidä tulla pitkiä odotusaikoja, kun saavutaan Helsinkiin”, kommentoi Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.   

Kenen tulee mennä koronatestiin 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen?

Jos matkustajan rokotussarja on vielä kesken tai hänellä on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) tai maahan on tultu ilman mitään todistusta, matkustaja ohjataan testiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 120 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Testin laiminlyönti on rangaistavaa.

Ilman tartuntatautilain mukaisia todistuksia matkustaja ohjataan testiin 24 tunnin sisällä  maahan saapumisesta

Jos matkustaja jää Suomeen, eikä hänellä ole todistusta Suomessa hyväksytyistä koronarokotuksista, 72 h sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä tai viimeisen 6 kuukauden sisällä sairastetusta COVID-19-taudista, pitää hänen mennä koronavirustestiin välittömästi, viimeistään 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta. Tämä ei koske risteilymatkustajia, jotka poistuvat Suomesta alle 24 tunnin kuluessa.

Tämän lisäksi tulee hakeutua toiseen koronatestiin 72 tunnin tai viimeistään 120 tunnin kuluessa maahan saapumisesta.

Koronatestit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia ja niiden laiminlyönti on rangaistavaa. Velvollisuus hakeutua koronatestiin koskee myös Suomen kansalaisia.

Testiajan voi varata

  • Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi
  • oman koti- tai oleskelukunnan ohjeiden mukaisesta palvelusta
  • helsinkiläisenä 
    • omaolo.fi-palvelussa (vain jos olet oireinen) tai
    • soittamalla, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8–18

Lisätietoa www.thl.fi/matkustajaohje, www.hel.fi/koronavirus   

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Uutista on päivitetty 1.3. Vuonna 2007 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta ei edellytetä todistuksia (aiemmin vuosiluku oli väärin).