Terminaali T2 Länsisatamassa.

Satamissa tehdään edelleen terveystarkastuksia

Helsingin matkustajasatamissa tehdään edelleen koronatodistusten osalta satunnaisia tarkastuksia. Satunaistarkastukset jatkuvat vielä toistaiseksi. Jos todistuksessa on puutteita, matkustaja ohjataan koronavirustestiin.

Helsinkiin laivalla saapuvilla matkustajilla tulisi edelleen olla todistus Suomessa hyväksytystä täydestä tai vajaasta rokotussarjasta, todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista tai todistus enintään 72 tuntia ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Vuonna 2007 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta tai kuljetus- ja logistiikka-alan työtehtävissä olevilta ei edellytetä todistuksia.

”Toivomme matkustajilta vielä kärsivällisyyttä laivamatkailuun liittyvien terveystarkastusten osalta. Teemme parhaamme, että satunnaistarkastukset tehdään mahdollisimman sujuvasti. Emme halua, että matkustajille tulee pitkiä odotusaikoja, kun saavutaan Helsinkiin”, kommentoi Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.  

Kenen tulee mennä koronatestiin 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen?

Jos matkustajan rokotussarja on vielä kesken tai hänellä on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) tai maahan on tultu ilman mitään todistusta, matkustaja ohjataan testiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 120 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Testin laiminlyönti on rangaistavaa.

Kenen tulee mennä kahteen koronatestiin?

Jos matkustaja jää Suomeen, eikä hänellä ole todistusta Suomessa hyväksytyistä koronarokotuksista, 72 h sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä tai viimeisen 6 kuukauden sisällä sairastetusta COVID-19-taudista, pitää hänen mennä koronavirustestiin välittömästi, viimeistään 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta. Tämä ei koske risteilymatkustajia, jotka poistuvat Suomesta alle 24 tunnin kuluessa.

Tämän lisäksi tulee hakeutua toiseen koronatestiin 72 tunnin tai viimeistään 120 tunnin kuluessa maahan saapumisesta.

Koronatestit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia ja niiden laiminlyönti on rangaistavaa. Velvollisuus hakeutua koronatestiin koskee myös Suomen kansalaisia.

Testiajan voi varata

  • Finentry-palvelussa osoitteessa finentry.fi
  • oman koti- tai oleskelukunnan ohjeiden mukaisesta palvelusta
  • helsinkiläisenä
    • omaolo.fi-palvelussa (vain jos olet oireinen) tai
    • soittamalla, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8–18