Matkustajia siirtymässä laivaan Länsiterminaalissa.

Viron-laivojen koronatestejä hyödynsi viikonloppuna 600 matkustajaa

Helsinki tarjosi 15. 17. tammikuuta 12 laivavuorolla kaikille matkustajille mahdollisuutta maksuttomaan koronatestiin. Matkustajia Virosta Helsinkiin oli näillä vuoroilla noin 5700. Heistä testiin tuli 600 eli reilu 10 prosenttia.

Testeistä 7 oli positiivisia. Tämä on 1,2 prosenttia testien kokonaismäärästä (tieto lisätty 21.1.).   

Tähän mennessä valmistuneista testeistä yksi on ollut positiivinen. Sunnuntain testitulokset eivät ole vielä tänään 19. tammikuuta käytettävissä. Uutista täydennetään heti, kun sunnuntain tulokset on saatu.   

Suomeen saapuvista laivamatkustajista halutaan vapaaehtoiseen koronatestiin mahdollisimman moni. Tämä on epidemian ja virusmuunnosten leviämisen ehkäisyn näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää.

”Lähdimme tarjoamaan neuvontaa ja testausmahdollisuutta laivoille, koska laivoilla tavoitamme matkustajat paremmin kuin terminaaleissa”, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo. 

”Kokemukset viime viikonlopusta ovat rohkaisevia. Testausta laivoilla jatketaan myös ensi viikonloppuna perjantaina ja sunnuntaina, jolloin liikkeellä on työmatkalaisia. Kehitämme laivamatkustajien neuvonta- ja testauspalveluja edelleen, jotta korona saadaan pysäytetyksi mahdollisimman hyvin myös Suomen merirajoilla. Osallistumme myös aktiivisesti kansallisen tason linjausten ja toimintamallien valmisteluun.”     

Viikonlopun testatuista 30:llä oli koronaan sopivia oireita. ”Haluamme muistuttaa, että jos on pieniäkin koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ei saa matkustaa, vaan pitää hakeutua kotimaassa koronavirustestiin”, Leena Turpeinen jatkaa. 

Laivoilla tehtävä vapaaehtoinen testaaminen on myös yksi osa varautumisessa siihen, jos Suomessa päädyttäisiin edellyttämään kaikkien matkustajien testaamista. Helsinki on tarjonnut elokuusta lähtien koronavirusneuvontaa matkustajasatamien terminaaleissa. Samalla on tarjottu matalalla kynnyksellä lähetettä koronavirustestiin.

Helsinki on järjestänyt satamissa ja laivoilla koronaneuvontaa ja testimahdollisuuden yhteistyössä STM:n, THL:n, HUSin, Helsingin Sataman, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja varustamojen kanssa.

Lisätietoa

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Antti Pulkkinen

Uutista on päivitetty 21.1. Tekstiin lisättiin positiivisten testitulosten määrä.