Staran aurauskalusto puhdistaa Mannerheimintietä lumesta.

Aurataanko Helsingissä lunta tänä talvena? Osallistu leikkimieliseen kisaan

Staran ensilumikisa tulee varmemmin kuin lumi! Viime vuonna kisa päättyi ratkaisemattomana, mutta miten käy tällä kertaa? Staran perinteisessä kisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurausta vaativa ensilumi sataa Helsinkiin.

Aurattava ensilumi on Helsingissä satanut useimmiten marraskuun puolivälin jälkeen, mutta 2010-luvulla lumi on saatu vasta vuodenvaihteen jälkeen peräti kolmena talvena. Viime talvi oli vieläkin historiallisempi, sillä aurausta vaativaa lunta ei käytännössä satanut koko talvena. Vaikka maa peittyi välillä valkoiseksi, aurauskalustoa ei tarvittu katujen ja reittien avaamiseen.

- Viime talvena pidimme kadut turvallisina ja ajokunnossa liukkaudentorjunnalla eli hiekoittamalla ja välillä suolaamalla. Suksipari arvottiin kaikkien kilpailuun osallistujien kesken. Toivon todella, että tänä talvena saamme kaupunkiin pysyvän lumen ja sen valaisevan vaikutuksen, Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö sanoo.

Talven lumimäärien näin suuri vaihtelu asettaa isoja haasteita talvihoitoon varautumiselle, sillä kalusto ja henkilöstö pitää osata mitoittaa myös runsaslumisiin talviin. Myös kovimmat lumitalvet on koettu 2010-luvulla. Ilmastonmuutos sekä nostaa lämpötiloja että lisää ääri-ilmiöitä kuten lumimyrskyjä.

Osallistu kisaan 27.11. mennessä

Kisan sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Kilpailuun voi osallistua verkkolomakkeella >

Ensilumikisan vastausaika päättyy perjantaina 27. marraskuuta 2020. Jos ensilumi aurataan ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään lumisadetta edeltävänä päivänä saapuneet vastaukset. Jos vastaaja jättää arvauksia useamman kuin yhden, vain ensimmäinen arvaus otetaan huomioon. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.

Liukasta jo ennen ensilunta

Alatyppö muistuttaa, että jo nyt on syytä olla varovainen liikenteessä, sillä tienpinnat ovat liukkaita heti yöpakkasten alettua. Myös kaduille putoavat lehdet voivat lisätä liukkautta.

Stara hoitaa talvityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavimmat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– Meille on tärkeää, että voimme huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkujille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.