Ulkoäänestyspaikka Malmin entisellä lentokentällä.

Ulkoäänestyspaikat ovat käytössä kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa

Helsingissä on ensimmäistä kertaa vaaleissa käytössä kaksi drive-in ennakkoäänestyspaikkaa. Paikkojen hankinnasta, liikenteellisestä ja teknisestä suunnittelusta sekä ylläpidosta vastaa Stara. Ulkoäänestyspaikkojen sijoittelussa on huomioitu äänestäjien sujuva liikkuminen: ulkoäänestyspaikat sijoittuvat Töölön kisahallin läheisyyteen Mäntymäen kentälle ja Malmin entiselle lentokentälle.

Ulkoäänestyspaikat ovat kookkaita, 20 x 25 metrin suuruisia telttoja. Äänestysteltat ovat käytössä ennakkoäänestyksen aikana, sen jälkeen ne puretaan.

- Suunnittelussa olemme ottaneet huomioon liikkumisen eri tavat. Telttaan tulee erikseen kaistat autoille ja kevyelle liikenteelle. Äänestämään pääsee autolla, polkupyörällä ja kävellen, Staran tuotantopäällikkö Mika Honkasalo kertoo.

Autolla saapuvat äänestävät autosta käsin. Vaalisalaisuuden vuoksi autossa ei saa kuljettajan lisäksi olla muita henkilöitä. Polkupyörällä saapuville on varattu teltan ulkopuolelle telineet, joihin pyörät voi jättää äänestyksen ajaksi.

Terveysturvallisuus keskiössä 

Äänestämisen sujuminen terveysturvallisesti on ohjannut valmistelua. Telttojen koolla ja käytännön tilaratkaisuilla pyritään vastaamaan erityisvaatimuksiin.

- Kaupunkilainen voi käydä äänestämässä turvallisesti ja huoletta. Olemme tehneet tiiviisti yhteistyötä kaupungin keskusvaalilautakunnan kanssa yksityiskohtien toimivuuden varmistamiseksi. Stara on esimerkiksi toimittanut satoja pärskesuojaimia vaalivirkailijoiden käyttöön, Honkasalo kertoo.

Starassa on jo kokemusta vastaavan kaltaisista töistä. Viime ja tämän vuoden aikana Stara on huolehtinut useiden koronatestauksiin käytettävien telttojen rakentamisesta sairaaloiden ja satamien yhteyteen muun muassa Laaksossa, Malmilla ja Vuosaaressa.

Kuntavaalien 2021 ennakkoäänestys alkaa 26.5. Ennakkoäänestysaikaa on pidennetty kahteen viikkoon, aina 8.6. asti. Helsingissä on 37 ennakkoäänestyspaikkaa, lähinnä kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.6.

Ennakkoäänestys Mäntymäen kentän pisteellä Töölössä on avoinna arkisin kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 10–18. Malmin entisen lentokentän ennakkoäänestyspaikka on avoinna arkisin kello 9–20 ja viikonloppuisin kello 10–18.

Lisätietoja:
Kuntavaalit Helsingin kaupungin sivuilla www.hel.fi/vaalit