Havis Amanda.

I Helsingfors firas återigen första maj på staden och på parkpicknickar

Efter två exceptionella första maj på distans kan vi återigen fira första maj på staden, i parker och på picknickar. Som vanligt får skulpturen Havis Amanda på Salutorget studentmössan på valborgsmässoafton på lördagen.

En av Helsingfors mest älskade förstamajtraditioner, att sätta studentmössan på Havis Amanda, hålls återigen inför allmänheten. I år sätter Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) mössan på Havis Amanda. Den senaste gången då Havis Amanda fick sin mössa inför publik var våren 2019.

På söndagen, det vill säga på första maj, samlas en stor del av stadsborna i Brunnsparken för att fira första maj. Dessutom ordnas det olika förstamajevenemang, såsom konserter, marscher och luncher, runt om i staden.

Trots den sporrande våren har coronan inte försvunnit bland oss. Därför är det ändå bra att vara uppmärksam på hälsosäkerheten och stanna hemma om du känner dig ens lite sjuk.

Staden förbereder sig för första maj med toaletter och sopkärl

Staden arrangerar för förstamajevenemangen sopkärl, plattformar, lastpallar för skumvinflaskor och plåttunnor för pyrande grillavfall i stadskärnan och i Brunnsparken.

Det finns toaletter i Brunnsparken, Esplanadparken, Järnvägstorget, Salutorget, Kajsaniemiparken, Observatoriebacken, Ruttopuisto och Sinebrychoffsparken. En del av toaletterna är handikapptoaletter.

Kommunsektorns eventuella strejk kan påverka tidtabellen för städning efter första maj. Strejken är planerad att börja den 3 maj.

Musik, teater och cirkus

Kulturcentren ordnar evenemang för Helsingforsborna och besökare under veckoslutet kring första maj. På kulturcentret Stoa finns det under valborgsmässoaftonen en cirkusföreställning, Circo Aereon Lion – The Weird and Magical Abracadabra Circus Show, som är kryddad med mimik och splatter som är känt av skräckfilmer. På Nordhuset spelar däremot Johanna Försti och Antti Koivula Band. På Annegårdens Vårfestival framför Sirius The Noidat sin föreställning, och dessutom erbjuds verkstaden Outo Olio. Helsingfors konstmuseum HAM erbjuder Lördagsverkstad där man ska bygga mekaniska gemapparater.

Du kan hitta ett mer detaljerat program på tapahtumat.hel.fi.

Du kan också få tips om evenemang under första maj på webbplatsen My Helsinki.

Helsingfors stadsmuseum ställer ut: Havis Amanda och första maj — decennier av förstamajstämningar

Helsingfors stadsorkesters Valborgsmatiné kan inte passeras! Dirigent Markus Lehtinen och tenor Tuomas Katajala ansvarar för den sprittande stämningen tillsammans med orkestern i år. Konsertprogram

Helsingfors social- och sjukvårdstjänster under valborg 2022

Misstänker du coronavirussmitta?

Helsingforsare kan göra en coronavirusbedömning på omaolo.fi. Du får anvisningar utifrån dina symtom och kan vid behov boka tid till ett coronatest. Du går också att söka dig till test genom att ringa coronavirusrådgivningen tfn 09 310 10024 (dagligen kl. 8–18).

Information om coronavirusvaccineringar i Helsingfors får du på koronarokotus.hel.fi.

Hälsostationerna

Hälsostationerna är öppna på fre 29.4. kl. 8-16. Hälsostationerna är stängda på valborgsmässoafton lör 30.4 och på valborg sön 1.5.

Hälsorådgivning 24 h – tfn 09 310 10023

Hälsorådgivningen ger uppgifter om hälsovårdstjänsterna i Helsingfors och anvisningar om vården av sjukdomar dygnet runt (24 h) till normal samtalsavgift. 

Jourhjälp – tfn 116 117

Då den egna hälsostationen har stängt vårdas brådskande sjukdomsfall vid jouren.
Innan du söker dig till jouren vänligen ring det avgiftsfria numret 116 117. Numret betjänar dygnet runt. 

Vuxna (16 år fyllda)

Mejlans samjour, Haartmanska sjukhuset, Haartmansgatan 4, byggnad 12
Malms samjour, Talvelavägen 6 J 

I brådskande sjukdomsfall, då den egna hälsostationen är stängd, kan helsingforsare också söka sig till Jorvs jour i Esbo, Åbovägen 150 eller till Pejas jour i Vanda, Sjukhusgatan 1. 

Barn och unga

Nya barnsjukhuset, Stenbäcksgatan 9 

Munhälsovårdens jour

Jouren för munhälsovård håller öppet under valborg (30.4 och 1.5) kl. 9 - 21 vid Parksjukhuset, Stenbäcksgatan 11, C-dörr. Tidsbeställningen är öppen kl. 8–21, tfn 09 471 71110. Nattjouren är på Tölö olycksfallsstation, Tölögatan 40, tfn 116 117.
Ring innan du kommer till jouren. 

Social- och krisjour 24 h

Social- och krisjouren betjänar dygnet runt även under valborg. Socialjouren tfn 020 696 006 och krisjouren tfn 09 310 44222. 

Livshotande situationer - ring 112

Hjälp fås dygnet runt på nummer 112 i allvarliga och livshotande sjukdoms- och olycksfall.

HRT:s trafik under valborg 2022

Valborgsmässoafton 30.4 körs trafiken som en lördag och på första maj 1.5 som en söndag. Både på valborgsmässoafton och på första maj körs extra trafik. Spårvagnslinjerna i centrum kör avvikande rutter från och med kl. 15.30 på valborgsmässoafton.

Valborgsmässoafton 30.4 körs trafiken som en lördag och på första maj 1.5 som en söndag. Både på valborgsmässoafton och på första maj körs extra trafik. Spårvagnslinjerna i centrum kör avvikande rutter från och med kl. 15.30 på valborgsmässoafton på grund av olika valborgståg och Havis Amandas mösspåläggning. Det kan förekomma förseningar i trafiken i centrum även på första maj. De avvikande rutterna och tidtabellerna hittar du i Reseplaneraren.

Läs mer i HRT:s nyhet