Människor på festivalen.

Helsingfors bjuder på massor av evenemang under sommaren – hitta din favorit

I sommar fylls Helsingfors än en gång av evenemang: på programmet står festivaler, spelningar, konserter, utställningar, idrott och annat program för alla åldrar och smaker.

Var och en kan säkert hitta evenemang i sin smak och tillfällen att fritt och avslappnat njuta av sommaren. Se en sammanfattning av Helsingforssommarens rika utbud. Vi uppdaterar nyheten under sommarens lopp.

Fira midsommar vid havet

Midsommaren kan firas på många olika sätt vid havet i Helsingfors. Midsommarevenemanget Stadin juhannus på Lonnan och midsommarfesten på Fölisön ordnas igen efter två års paus.

Fölisöns midsommareldar representerar ett levande finländskt kulturarv. Festen, som ordnas i museimiljön, innehåller både uråldriga och färska perspektiv på midsommarfirandet. Under midsommarfesten, som ordnats sedan 1954, kan man uppleva närhet till naturen och flammande eldar, njuta av spelmansmusik och midsommardelikatesser samt ta sig en svängom på dansgolvet.

Program och information: https://www.juhannusvalkeat.fi (på finska)

På ön Lonnan utanför Helsingfors kan man fira midsommar den 24–25 juni. Välkända inhemska artister och stigande stjärnor står för underhållningen och öns restaurang serverar god mat. Man kan också bada bastu på ön.
Program och information: https://www.stadinjuhannus.com (på finska)

Midsommar på Allas firas den 24 juni med Stig och den 25 juni med Ida Paul och Kalle Lindroth. Allas Live ordnar under sommaren tiotals spelningar på Allas Sea Pools innergård i Skatuddens havslandskap.
Program och information: https://allasseapool.fi/tapahtumat (på finska)

Dumari, Spuget ja Blosarit uppträder på Korjaamo på midsommarafton för andra året i rad. Tuomari Nurmio hör till den finländska rockmusikens viktigaste låtskrivare och påverkare. I Spuget ingår förutom Dumari även Make Hillilä på trummor, Mitja Tuurala på kontrabas och Miikka Paatelainen på gitarr. Blosarit består av Juho Viljanen på basun och tuba, Janne Toivonen på trumpet och Antti Hynninen på saxofon.
Program och information: https://korjaamo.fi/event/korjaamon-juhannus-dumari-spuget-blosarit-paljon-muuta

Andra toppevenemang i juni

Evenemang ordnas under hela sommaren i centrum och i många stadsdelar. De största evenemangscentrumen är Kabelfabriken i Gräsviken, Södervik i Sörnäs, Konepaja i Vallgård samt Nordis, Olympiastadion, Korjaamo och området kring Medborgartorget i Tölö. När evenemang ordnas i dessa områden blir trafiken ofta livlig. Det lönar sig att använda kollektivtrafik för att ta sig till evenemangen, komma i tid och följa arrangörernas övriga rekommendationer. Inför stora evenemang ges närmare information om trafikarrangemangen på webbplatsen hel.fi.
En del av sommarens evenemang är avgiftsbelagda, men många har fritt inträde. Dessa evenemang är markerade i sammanfattningen, och närmare information ges på evenemangets webbplats.

Jazzjam på Konepaja på torsdagar under sommaren

Jazzmusiker från UMO, det fria fältet, Sibelius-Akademins ämnesgrupp för jazzmusik, Metropolias musikutbildning samt Pop & Jazz Konservatorio bildar unika jamsammansättningar, som bjuder på tidlös jazz på Konepaja Biergartens terrass ännu under sex sommartorsdagar. Inträdet till jammen är fritt.

Festivalen för sexuella minoriteter Helsingfors Pride ordnas den 27 juni till den 3 juli. Prideveckan kulminerar i en parad och en picknick i parken den 2 juli.

Nyheten uppdateras under sommarens lopp.

Foto: Jussi Hellsten