Kampanjen Håll dig på benen. Foto: Trafikskyddet

Reservera tid, undvika brådska och håll dig på benen när vinterhalkan slår till

Att undvika brådska spelar en stor roll i att hålla sig på benen. Halkolyckor orsakar årligen mycket förtret och kostnader för såväl individen och arbetsplatser som samhället. Kampanjen Håll dig på benen uppmärksammar finländarna på det halare vägunderlaget.

När man promenerar lönar det också sig att koncentrera sig på just det och undvika brådska, eftersom det utsätter dig för en halkrisk.

I julstressen ska man helst skynda långsamt och se framför sig. En vanlig situation är till exempel när man i sista sekund ska kliva på bussen, då det är lätt glömt att vara försiktig med halkan – även om man nyss var fullständigt medveten om den. Julen och nästa buss kommer även om man inte skyndar sig, säger Trafikskyddets planerare Laura Loikkanen.

Det är inte en åldersfråga, utan mer en omständighetsfråga

Personer i arbetsför ålder råkar ut för många halkolyckor, även bilförare. Riskområden är då till exempel den egna tomten eller parkeringsplatsen på arbetet. Det gamla vanliga rådet att vara förutseende, det vill säga att man till exempel reserverar tillräckligt med tid till resorna, är det som bäst råder bot på brådskan och därigenom också halkolyckorna. Ett enkelt sätt är att gå hemifrån till exempel fem minuter tidigare.

Det lönar sig att förbereda sig på halt vägunderlag – det är inte en åldersfråga, utan mer en omständighetsfråga. De skador som uppstår till följd av fallolyckor är ofta mer allvarliga för äldre än för yngre. Utöver att undvika brådska och koncentrera sig på promenerandet är halkskydd och skor med stabil sula ett enkelt sätt att undvika halkolyckor. Det lönar sig även att följa med fotgängarvädret, påminner Loikkanen.

Halkolyckor är dyra

Halkolyckor orsakar stora kostnader för samhället. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppgår kostnaderna för avdelningsvård till följd av halkolyckor på vintern i genomsnitt cirka 18 miljoner euro per år.

Så här förbereder du dig för halka och håller dig på benen:

  • Tänk på vilka skor du väljer – stabila skor är låga med bred klack och en kraftigt mönstrad sula i ett mjukt material.
  • Koncentrera dig på hur du går. Om uppmärksamheten i stället är inställd på mobilen och inte på gåendet kan halkan överraska rejält.
  • Förutse. Om du är alert kan du se upp för hala fläckar.
  • Använd halkskydd när det är halt – halkskydd som fästs i skorna eller dubbar som sätts på permanent ger ett gott grepp.
  • Läs varningarna. Fotgängarvädret finns till exempel på Meteorologiska institutets webbplats(link is external).
  • Ge respons på underhållet av gårdar och gångbanor – eller sanda gården vid behov och i mån av möjlighet själv. Sandning av gårdar och gator och snöröjning hjälper många fler att hålla sig på benen.
  • Se till din fysiska kondition. God kroppskontroll och muskelstyrka hjälper dig att hålla dig på benen.
  • Tänk på att en promilleökning också ökar risken för att falla ytterligare, särskilt så här i julfesttider.
  • Halkvarningstjänst. Anmäla du dig som mottagare av varningsmeddelanden:  http://liukastumisvaroitus.fi/index.php/se/anm%C3%A4lning/helsingfors

Läs mera:
Varningar/Ilmatieteen laitos