Det kinesiska nyåret på Medborgartorget i Helsingfors 24.1.2020 kl. 16–20.

Den kinesiska nyårsfesten på medborgartorget inleder råttans år den 24 januari

Fredag 24 januari firas en fest där man kan se bl.a. dansande drakar och lejon samt skickliga kinesiska konstnärers dans- och operaföreställningar. Kvällen avslutas med bandet Haya som kombinerar de nyaste trenderna inom folkmusik med mongolisk musiktradition. Haya har vunnit flera priser i Kina och Taiwan och deras Silent Sky är alla tiders mest sålda världsmusikalbum i Taiwan.

Det kinesiska nyåret på Medborgartorget i Helsingfors 24.1.2020 kl. 16–20. Fritt inträde.

Den kinesiska nyårsmarknaden med matstånd är också ett centralt inslag i vinterns festyra. Under evenemanget kan man också följa med nyårsfestligheterna i Peking i direktsändning samt när isskulptören Xueqiang jobbar med en skulptur som symboliserar råttans år.

Utöver festen på Medborgartorget ingår även olika evenemang som visar den kinesiska kulturen på olika sätt. Under veckan ges det en föreläsning om Peking-operan på Kulturcentret Caisa där man även kan se en ny prisad kinesisk film. På Kulturhuset blir det kinesisk nyårsgala torsdag 23 januari och på Finlandiahuset en kinesisk nyårskonsert måndag 27 januari.

Årligen deltar ungefär 30 000 personer i det kinesiska nyårsfirandet i Helsingfors. Evenemanget produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse, Kulturcentret Caisa samt Finland-Kina-sällskapet.

Publikföreläsning om Peking-operan på Kulturcentret Caisa tisdag 21.1 kl. 17.15 och förhandsvisning av filmen Avskedet onsdag 22.1 kl. 19 i samarbete med Cinema Mondo och Helsinki Cine Aasia-festivalen. Kinesisk nyårsgala torsdag 23.1 på Kulturhuset kl. 17 och symfonikonsert på Finlandiahuset måndag 27.1 kl. 19.

Läs mer (på finska)

Foto: Mikael Rantalainen