Stadshuset

”Djurparken i sten” fyller 50 år – stadshusets jubileumsår startar

Stadshuset, ritat av Aarno Ruusuvuori, fyller 50 år under hösten 2020. Jubileumsåret för det centrala landmärket i Helsingfors firas genom att öppna byggnadens historia, arkitektur, verksamhet och betydelse för stadsborna.

Ruusuvuori vann tävlingen som ordnades 1960 för renovering av kvarteret med sitt förslag kallat ”Djurparken i sten”. Namnet tros basera sig på kvarteren i centrum som namngetts efter djurarter. Efter den stora renoveringen som omfattade byggnadens interiör och blev färdig hösten 1970, var det endast festsalen, entréhallens kolonner och fasaden som påminde om det ursprungliga hotell Societetshuset ritat av arkitekt Carl Ludvig Engel.

Fasadens nuvarande blågråa färg är konstnär Anitra Lucanders design. Hon förverkligade förnyelsen av stadshuset tillsammans med Ruusuvuori genom att designa byggnadens färger i sin helhet; på utsidan, insidan och möblerna. Lucanders färgdesign livar upp det enkla vita med granna färger, men i en väl genomtänkt och harmonisk stil. De speglar färgerna av andra byggnader i Helsingfors empirecentrum som även hör till Lucanders verk. Planen med över trettio färger är nyanserad och mycket detaljerad: Heltäckningsmattorna, kaklen i toaletterna, de laminerade inre ytorna, möblerna och t.o.m. garderobens nummerlappar fick var och en sina egna färger.

Till ära av stadshusets jubileumsår valdes sex färger från Lucanders rika färgplan som formar det visuella utseendet för jubileet.

Inför stadshusets 50-årsdag publiceras även en egen webbsida för jubileet där man kan delta i videorundor med sakkunnig guidning. Det finns nio olika rundor som omfattar byggnadens arkitektur, konst samt beslutsfattande och tar deltagarna även till platser dit man annars inte har tillgång.

Evenemang för allmänheten som t.ex. guidade rundor i stadshuset och annat program ordnas i den mån det är möjligt under 2021.

Stadshusets jubileumswebbsida

Foto: Kimmo Brandt