Spegelugglan (Bubo speculus) är ett skulpturalt ljusverk som hoar från trädgrenen. Foto: LuxHelsinki.

Eldtornado, färgterapi och scifi – Satellitverk sprider Lux Helsinki från Hanaholmen till Östra centrum

Ljusfestivalen Lux Helsinki sträcker sig i januari 2020 längs en rutt som går från Senatstorget mot den stämningsfulla Tokoistranden.  

Ljusglimten i vintermörkret, Lux Helsinki, ordnas 4–8.1.2020 och bjuder än en gång på ett mångsidigt utbud av ljuskonst av inhemska och internationella toppkonstnärer. Rutten omfattar nio verk och går från Senatstorget genom Kajsaniemiparken och till den vackra Tokoistranden. Rutten är tänkt att upplevas som en dramaturgisk helhet, från början till slut och i nummerordning. 

Ljusfestivalen Lux Helsinki är geografiskt större än någonsin. De satellitverk som ingår i programmet gör utbudet mer omfattande och mångsidigt än tidigare. I och med dem utvidgas Lux Helsinki ytterligare och sträcker sig för första gången till östra Helsingfors.

I år har festivalen en mer internationell prägel än tidigare och som kuratorer tillsammans med Ilkka Paloniemen fungerar Christina Dvinge från Danmark och Martin Pošta från Tjeckien. Ljuskonstnärerna kommer från bl.a. Österrike, Turkiet, Litauen, Tjeckien, Holland, Sverige och naturligtvis från Finland. 

”Rutten utgör en mix av bebyggd stadsmiljö, parkområde och havsstrand. Det fina med Lux är att festivalen kan röra sig tämligen fritt i stadsrummet och på så sätt visa upp platser som man annars inte ser så ofta. Under Lux är det arktiska Helsingfors en lika stor stjärna som själva ljuskonsten”, säger Paloniemi.

Ljuskonst – från primitiv eld till interaktiva projektioner

Under Lux Helsinki får publiken ta del av ett mångsidigt urval av ljuskonst, från primitiv eld till interaktiva videoprojektioner. 

Bekanta dig med rutten,verken och konstnärerna 

Rutten startar från Senatstorget där Helsingfors domkyrka får sin fasad upplyst av österrikiska Teresa Maris SunWind, ett projektionsverk som inspirerats av norrsken och det skandinaviska ljuset. På Topelias innergård bjuder den litauiska gruppen M4 artists på färgterapi med verket The Bridge. Allmänheten får gå genom det 27 meter långa verket och uppleva det med alla sinnen: man kan se, höra och känna verket mot huden. 

Tjeckiska 3dsenses The Colour Out Of Space har hämtat sin inspiration från scifi-novellen med samma namn och förvandlar Fortshusets innergård till en scen med skräcktema. I verket kombineras ljud och videomapping med projektioner och ljus. Holländska Ivo Schoofs förtrollande verk Large Fire Tornado tar med betraktaren till ljusets källa – elden. Verket är en kinetisk eldinstallation som skjuter upp vilt flammande lågor 16 meter upp i luften. På Tokoistrandens sandplan ger Katja Tukiainens och OiOis rosaskimrande Do-gooders betraktaren en möjlighet att röra vid ljuset och väcka målningen till liv. 

Man kan bekanta sig med ruttens alla verk och konstnärer på Lux Helsinkis webbplats. Senare i december kommer festivalprogrammet att kompletteras med flera satellitverkshelheter och annat program med ljustema. Alla verk som ingår i Lux Helsinkis rutt har kompenserats för sitt klimatavtryck. 

Tillsammans sprider vi ljusets kraft i midvintern

Den ljusutmaning som blivit en del av Lux Helsinki och som nu ordnas för tredje gången uppmanar stadsbor, olika grupper och företag att lysa upp den mörka årstiden med sina egna ljusverk. SATO, som varit med i ljusutmaningen ända sedan start, genomför ljuskonstverk i sina hus och ljuständningen firas tillsammans med de boende. Utmaningen har också inspirerat bland annat Högholmen, Fazer, Nationalmuseet och Pauligs hörn att glädja sin omgivning med ljus. På Instagram finns redan drygt tusen bilder med hashtaggen #valohaaste. 

Lux Helsinki 4–8.1.2020 kl. 17–22. Lux Helsinki anordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse och för evenemangsproduktionen svarar Susa Nokelainen. Festivalprogrammet innehåller såväl beställningsverk som pärlor från internationella ljusfestivaler. Ansvarig kurator för festivalen är Ilkka Paloniemi (FI) tillsammans med Christina Dvinge (DK) och Martin Pošta (CZ). 

Huvudpartner: Sun Effects
Partner: SATO, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Högholmens djurgård, Granlund, kulturcentret Stoa, Ylva, Finlands UNICEF, Helsingfors konstmuseum HAM, Torgkvarteren, Bright
Kompanjoner: City, Johan & Nyström, Local Crew, Marski by Scandic