Helsingforsdagen firas igen 12.6. Foto: Kimmo Brandt.

En hemlig trädgård, solshow och robotbussturer – rekordstort program på Helsingforsdagen

Helsingforsdagen har firats redan i 60 år. Programmet, som utformats av stadsborna, kretsar i år kring aktuella teman såsom ansvar och klimatförändring.

Helsingforsdagens sidor

På Helsingforsdagen 12 juni fylls staden igen av festyra, då över hundra olika evenemang breder ut sig i tiotals stadsdelar. På programmet står bland annat konst- och musikupplevelser, motion, guidningar, verkstäder och trädgårdsfester. Evenemangen är öppna för alla och kostnadsfria.

”Årets program har glädjande mycket att bjuda på, speciellt för de äldre. I programmet deltar hela tre servicecentraler, som arrangerar till exempel, teaterföreställningar och festivaler för de äldre. Programmet betonar också ansvar och klimatfrågor”, säger Helsingforsdagens ansvariga producent Marianne Saukkonen från Helsingfors evenemangsstiftelse.

Miljötemat syns på olika håll i Helsingfors: i området kring Tölöviken spelas ett upplevelsespel med klimatförändringstema, på Svinnpicknick vid Lappviken återvinns matsvinn och på stadshuset får barnen bygga världsförbättringsmaskiner.

Evenemanget växer år för år

Helsingforsdagen har vuxit från år till år och programmet har blivit mångsidigare. Även om staden koordinerar genomförandet av Helsingforsdagen får stadsborna själva skapa evenemanget. Helsingforsdagen är lik sina skapare och programmet har något för alla smaker från teaterorientering till traditionslekar och från 20-talsgymnastik på fält till robotbussturer.

”Helsingfors-dagen är en gemenskaplig och engagerande fest, med dussintals deltagande föreningar och företag samt stadsbor. Det får människor att aktivera sig både som arrangörer och upplevare. Dagen stärker Helsingforsarnas lokalstolthet och visar besökare olika stadsdelar”, säger Saukkonen.

På basis av ansökan delade en jury bestående av Helsingforspåverkare som vanligt ut produktionspengar till nästan tjugo olika evenemang för Helsingforsdagen. I år, bestod juryn av: Pauli Saloranta, Teemu Lehto, Renaz Ebrahimi, Sonja Kailassaari, Mari Nieminen, Max TalviOja, Mirja Arajärvi och Marianne Saukkonen.

Till klassikerprogrammet för Helsingforsdagen, som arrangerats sedan år 1959, hör borgmästarens morgonkaffe, utnämnande av Stadin Kundi och Friidu, prisbelöning av Helsingforsidrottare och utnämnande av Helsingforsdagens baby. Traditionellt kulminerar dagen i en gratiskonsert med Finlands toppartister i Kajsaniemiparken.

Helsingforsdagen är en evenemangshelhet som arrangeras den 12 juni årligen. Helsingforsdagens bakgrundsorganisation drivs av Helsingfors evenemangsstiftelse.

Läs mer:

Helsingforsdagen