Skejta i Gårsbacka.

Gårdsorientering, djur och museer under höstlovet

I Helsingfors bjuds höstlovsfirare på mycket att se, uppleva och göra då staden ordnar program för skolelever och lite äldre den 12 till 16 oktober. Det erbjuds verksamhet runt om i staden – från gårdsorientering runt Nordhuset till en ordkonstverkstad med mumintema och stumfilmer på Ode! Som evenemangsplatser fungerar museer, kulturcenter, bibliotek, ungdomsgårdar och idrottsplatser. 

På ungdomsgårdarna händer det också saker under höstlovet; där kan man kocka, spela, dansa och göra en egen koreografi eller till exempel titta på film. Det bjuds också på olika slags turneringar, maskverkstäder, skejtklubbar, utflykter och massvis med annan öppen verksamhet.

Höstlov på djurens ö

Under höstlovet den 10 till 18 oktober kan man besöka Högholmen för att njuta av uteliv, bekanta sig med djuren på guidade turer och äventyra på egen hand medan man bland annat kan undersöka hur den kommande vintern påverkar djuren. Under höstlovet har Högholmen öppet kl. 10–18, inträde fram till kl. 17.

Skida i Stensböle, skejta i Gårdsbacka eller simma i simhallarna

Det finns sällan snö i Helsingfors under höstlovet, men skidsäsongen startade exceptionellt tidigt i Helsingfors denna höst när Stensböle skidhall (Lerduvevägen 4) öppnade sina dörrar för skidåkare måndagen den 5 oktober. Ett besök i en av Helsingfors simhallar är också alltid en bra idé. Har du redan testat den nya skejtplatsen i Gårdsbacka?

Gårdsorientering på kulturcentren och Afrikatema på Stoa

Höstlov och inga planer? Kultur- och fritidssektorn ordnar gårdsorientering för barn och familjer på kulturcentren. Delta i ledd eller självständig orientering genom att hämta kartor och resultatkort från husen. Man kan orientera självständigt under hela höstlovsveckan (vecka 42). Skriv ut kartorna och resultatkorten på vår webbplats. Materialet kommer att publiceras i slutet av vecka 41. Easysport (på finska)

Uteliv i parkerna och naturen

Stadens parkwebbplats leder stadsborna ut på promenader i huvudstadens förtjusande och mångsidiga parker. Gör parken din egen!  Man kan också gå runt och bekanta sig med Helsingfors offentliga konstverk.

Med konsten är du aldrig ensam – höstlov på museerna

Vill du ha någonting trevligt att göra under höstlovet? Konstmuseet Ateneum och Apu Juniori bjuder alla lågstadieelever med familj att njuta av konst. I programmet ingår Visste du?-föreläsningar för barn samt Tidsresa-föreställningsintroduktioner. En samtalsguide är på plats för att diskutera konst med museibesökarna. Programmet ingår i museets biljettpris – inträde också med Museikortet eller Ateneums vänners medlemskort. Gratis inträde för besökare under 18 år. På Nationalmuseet får man bekanta sig med mumintrollen. Utställningen Rekvisitan i huvudrollen öppnas för publiken på Teatermuseet den 9 oktober. Har du redan besökt Finlands fotografiska museums nya utställningsutrymme K1 i Kämp Galleria? Idrottsmuseet öppnades den 5 oktober på Olympiastadion. Bekanta dig med idrottsberättelserna som byggt Finland i en helt förnyad, permanent utställning!

Höstlovets talkshow

Höstlovets hetaste talkshow! Som programledare får vi se Seksikäs Suklaa som får sällskap av Sakkeking och Molybros, och kvällens höjdpunkt blir MadboiAlis konsert. Iiris Heinonen deltar som gäst och berättar hur man kan bli influencer på sociala medier. Titta på programmet direkt som live stream på Tiivistämö och delta i diskussionen. Följ också Sakkekings TikTok om du vill sitta i publiken på plats. Fest på MunStadis You Tube-konto fre 16.10 kl. 19–21. Höstlovschill

Till Sveaborg på höstlovet

På höstlovet kan man också bekanta sig med Sveaborg efter en kort resa med färja.

Saker att göra på höstlovet:

Mer om ämnet: