Fresh grass and chickens.

Friluftsliv och nya distanstjänster på påskens program - en sammanställning av stadens tjänster

Påskeldarna på Fölisön och Via Crucis har blivit inställda. På Helsingforskanalen visas gott om underhållning och bl.a. gymnastik som man kan titta på och syssla med under påsken. Det är också en bra tid att ta fram och underhålla cykeln eller utnyttja stadscyklar för cykelåkning. Längs med cykellederna i hembygden presenteras Helsingfors olika områdens historia och sevärdheter. Det finns nästan 30 cykelleder och de är 10–30 kilometer långa. Djuren på Högholmen kan man följa via livekameror.

Stadens webbplats Gröna famnar tar en på promenader i Helsingfors parker. För dem som rör sig ute i naturen är det bra att bekanta sig med Suomen Latus etikett för dem som motionerar ute (på finska).

På Helsingforskanalen kan man också titta på videomaterial om bl.a. kultur, motion och idrott och fritidssysslor

Påskens kultur- och fritidstips för helsingforsbor

Helsingfors stad erbjuder alternativa tjänster och innehåll för påskfirandet. Leta virtuellt efter påskägg med Odes Veera-robot, kom i påskstämning genom att lära dig att måla ägg eller genom att delta i en virtuell konsert med klassisk musik. Följ med motionsäventyret på Helsingfors-kanalen eller ge dig ut och motionera i Helsingfors och bonga nallarnas favoritmusikstycken eller ett jättepåskägg gjort utav narcisser. På Helsingfors stadsmuseums samlingssida kan man bekanta sig med helsingforsbornas påskfirande med hjälp av fotografier, föremål och vykort. 

För att möjliggöra konstutställningsrundor på egen hand för stadsborna har HAM samlat information om totalt 480 skulpturer som finns i Helsingfors i Skulpturbanken som är öppen för alla. Till glädje för stadsborna har man även skapat färdigplanerade skulpturstigar kring olika teman där var och en kan vandra fritt.

Under påsken finns det dessutom tid att dyka ner i böckernas underbara värld. Fast biblioteken är stängda går det fortfarande att låna e-böcker.

Undvik att besöka Sveaborg

På grund av coronasituationen är det bra att undvika besök på Sveaborg tillsvidare. Förutom att vara en turist- och fritidsdestination är fästningen en stadsdel och ett bostadsområde med cirka 800 invånare och hundratals personer som har sin arbetsplats där. För att minska smittorisken för både dem och andra medborgare rekommenderar vi att andra inte besöker Sveaborg för närvarande.

Gör ett virtuellt besök

Det är möjligt ett bekanta sig med Sveaborg virtuellt på den fina tjänsten Skyview. Gå till tjänsten (på finska). Också med hjälp av en karta över byggnadernas historia kan man besöka fästningen virtuellt. Gå till kartan (på finska).

Social- och sjukvårdstjänster under påsken

Hälsostationerna

Hälsostationerna (också Fiskehamnens och Nordsjö centraler för hälsa och välbefinnande) håller stängt under påsken 10.4. - 13.4. På skärtordsdag är hälsostationerna öppet kl. 8-16. Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande är på skärtorsdag öppet kl. 7-16.

Jour tfn 116 117

Då den egna hälsostationen har stängt vårdas brådskande sjukdomsfall i jouren. Innan du söker dig till jouren vänligen ring det avgiftsfria numret 116 117.

Social- och krisjour 24 h

Social- och krisjouren betjänar dygnet runt även under påsken.Socialjouren tfn 020 696 006 och krisjouren tfn 09 310 44222.

Denna påsk går HRT:s kollektivtrafik nästan som vanligt

Detta år finns det inte extra trafik till Fölisön. Eftersom coronaviruset covid-19 sprids i kontakt mellan människor vill vi minska spridningen på alla möjliga sätt vi kan. HRT:s trafik dock fungerar så att vi låter dem som verkligen behöver resa, göra det. Avvikelserna är dock möjliga framförallt på U-linjernas bussar och det lönar sig att kontrollera tidtabellen direkt via trafikföretagets webbsida.

 • Skärtorsdag 9.4 
  Trafiken går enligt torsdagstidtabeller. Närtågen kör fredagstrafik.
 • Långfredag 10.4
  Trafik enligt söndagstidtabeller. Närtågen L, P, K, T och Z har nattavgångar natten mellan fredag och lördag. 
 • Påsklördag 11.4 
  Trafik enligt lördagstidtabeller.
 • Påskdagen 12.4
  Trafik enligt söndagstidtabeller. Närtågen L, P, K, T och Z har extra avgångar natten mellan söndag och måndag.
 • Annandag påsk 13.4
  Trafik enligt söndagstidtabeller.