Foto: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing

Helsingfors bäst på social sammanhållning i rankningen gjord av Cities in Motion

IESE Business School producerade internationella Cities in Motion Index (CIMI) placerar Helsingfors på plats 22 i jämförelsen som omfattar 165 städer. Helsingfors bevarade fjolårets första plats i kategorin som mäter social sammanhållning, där andra och tredje platserna gick till Bern och Berlin. Helsingfors klättrade sju placeringar i helhetsrankningen jämfört med i fjol och nio placeringar jämfört med år 2015, som användes som referensvärde i indexet.

I CIMI-jämförelsen, som publicerades för första gången år 2013, jämförs städerna genom nio dimensioner, som består av förvaltning, stadsplanering, teknologi, miljö, internationell räckvidd, social sammanhållning, mobilitet och transport, humankapital och ekonomi. Att Helsingfors steg i rankningen berodde särskilt på de gynnsamma resultaten i mätarna för ekonomi, social sammanhållning och humankapital. Även i avsnittet om miljö gick Helsingfors betydligt uppåt, från 29:e plats till 12:e plats.

"Helsingfors är en fin stad. Och vill vara det ännu mer i fortsättningen. Den här jämförelsen är ett ytterligare tecken på hur Helsingfors på en kort tid har tagit stora steg framåt”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Bland de 50 bästa städerna var Helsingfors, tillsammans med Barcelona och Milano, staden som förbättrade sin placering mest. Av de andra nordiska huvudstäderna som kom före Helsingfors var Reykjavik på 5:e plats, Köpenhamn på 13:e plats och Stockholm på 16:e plats. Oslo var på 23:e plats, genast efter Helsingfors. I toppen av hela undersökningen var New York, London och Paris.

Jämförelsen omfattade 165 städer från 80 länder. Av städerna var 74 huvudstäder.

I förhållande till fjolårets jämförelse var Helsingfors placering bättre eller densamma på alla delområden, utom teknologi, stadsplanering och mobilitet och transport.

• placering totalt: 22:e plats (förra året 29:e plats)
• social sammanhållning: 1:a plats (förra året 1:a plats)
• förvaltning: 6:e plats (förra året 10:e plats)
• miljö: 12:e plats (förra året 29:e plats)
• ekonomi: 32:a plats (förra året 42:a plats)
• internationell räckvidd: 50:e plats (förra året 63:e plats)
• teknologi: 55:e plats (förra året 52:a plats)
• humankapital: 57:e plats (förra året 62:e plats)
• stadsplanering: 61:a plats (förra året 33:e plats)
• mobilitet och transport: 67:e plats (förra året 28:e plats)


Upplysningar

IESE Cities in Motion Index (endast på engelska)
IESE Insight (endast på engelska)