Helsinki-mitali

Helsingfors stad belönade förtjänta stadsbor på Helsingforsdagen

Helsingfors stad delar traditionellt ut hederstecken till förtjänta personer på Helsingforsdagen 12.6. I år belönade staden personer som utmärkt sig inom vetenskap, konst, kultur och idrott och delade ut tio gyllene Helsingforsmedaljer.

- Helsingforsdagen hör absolut till årets höjdpunkter. I år känns det särskilt bra eftersom vi efter två coronaår igen får fira och belöna stadsbor som utmärkt sig utan specialarrangemang på grund av pandemin, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Borgmästare Juhana Vartiainen och de biträdande borgmästarna Anni Sinnemäki, Nasima Razmyar och Paavo Arhinmäki delade ut priserna vid ett högtidligt evenemang i Helsingfors stadshus.

Tio meriterade medborgare belönades med den gyllene Helsingforsmedaljen

De gyllene Helsingforsmedaljerna delades ut till tio meriterade medborgare. Den gyllene Helsingforsmedaljen är Helsingfors stads högsta hederstecken, alltså ett slags hedersmedborgarskap. Stadsstyrelsen fattar årligen beslut om vilka som tilldelas en Helsingforsmedalj, och medaljerna delas ut på Helsingforsdagen.

De som fick Helsingforsmedaljen 2022 är (i alfabetisk ordning):

  • Hassan Blasim, författare, poet och filmregissör.  Blasim har i sina verk effektfullt skildrat vardagen för invandrare, rasism och utanförskap i Finland. Utöver sitt konstnärskap och sin medborgaraktivism är han en förespråkare för empati, yttrandefrihet och jämställdhet.
  • Eerik Bruun, grafisk designer. Bruuns grafik är bekant för alla finländare. Under sin produktiva karriär har han designat mer än 500 reklam-, kultur- och naturaffischer, varav flera har upphöjts till ikoner för grafisk design.
  • Paula Eerola, generaldirektör för Finlands Akademi. Eerola har varit prorektor, dekanus och professor vid Helsingfors universitet. Hon är en meriterad forskare i experimentell partikelfysik och har främjat samarbetet mellan Helsingfors universitet och staden samt universitetets företags- och innovationsverksamhet.
  • Elizabeth Harjunpää, koordinator för flyktinghjälp vid föreningen Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry. Harjunpää har haft en nyckelroll i att grunda och leda verksamheten vid hjälpcentralen för ukrainare i Vallgård. Verksamheten vid hjälpcentralen är unik i Finland och har väckt allmänt intresse i Europa.
  • Jyrki Jantunen, dj, musiker och radioreporter. Jantunen är mer känd under namnet Dj Njassa. Han har vidgat helsingforsbornas musikaliska vyer i över 40 års tid i olika roller. År 1985 introducerade Jantunen rockmusiken i den finländska etern via den nygrundade kanalen Radio City.
  • Riitta Konkola, vd och rektor för yrkeshögskolan Metropolia. Konkola har lotsat Metropolia genom stora reformer och på ett betydande sätt främjat det campus som håller på att byggas upp i Kvarnbäcken för upp till 10 000 studerande från Metropolia, yrkesinstitutet Stadin ammattikoulu och språkgymnasiet.
  • Artem Kuosti, projektchef och ordförande för House of Helsinki ry. House of Helsinki har startat projektet RefuFin, som har transporterat över 2 000 ukrainska vuxna och barn på flykt undan kriget till säkerhet i Finland, Estland och Lettland. House of Helsinkis frivilliga har aktivt hjälpt över 4 000 ukrainare som kommit till Finland.
  • Miki Kuusi, tillväxtföretagare och vd. Kuusi har varit en av de synligaste representanterna för Helsingfors startupscen. Han har främjat stadens internationella rykte genom att fungera som den första vd:n för evenemanget Slush. Kuusi har även aktivt bidragit till att utveckla Helsingfors i en företagarvänligare riktning.
  • Virpi Mustila, verksamhetsledare för Montessoriföreningen i Helsingfors. Mustila har arbetat för helsingforsbarnens väl och montessoripedagogiken sedan 2003. Montessoriföreningen i Helsingfors har utvidgat sin verksamhet från små deltidsklubbar till sju heltidsdaghem på olika håll i Helsingfors.
  • Jari Taponen, överkommissarie vid polisinrättningen i Helsingfors. Under Taponens ledning har Helsingforspolisens insikter om samhällsklyftor och radikalism fördjupats märkbart. Det pågår ett nära samarbete mellan Helsingforspolisens preventiva verksamhet och stadens ungdomstjänster och social- och hälsovårdssektor.

 

Vetenskapspriserna

Helsingfors stads vetenskapspris (10 000 €)

Syftet med Helsingfors vetenskapspris är att stärka och föra fram Helsingfors som vetenskapsstad. Priset beviljas som erkännande för ett betydande vetenskapligt arbete utfört av en helsingforsare eller i Helsingfors. Vetenskapsprisets belopp är 10 000 euro.

Helsingfors stads vetenskapspris 2022 gick till Katariina Salmela-Aro, professor i pedagogik vid Helsingfors universitet.

Salmela-Aros omfattande forskargärning inom pedagogik och psykologi har bedömts vara på vetenskaplig toppnivå, och Finlands Akademi har valt henne till akademiprofessor för perioden 2021–2026. Under sin forskarkarriär har Salmela-Aro publicerat 288 artiklar, 44 bokkapitel och 13 böcker.

Utöver sin högklassiga forskargärning har Salmela-Aro aktivt lyft fram vetenskaplig forskning i den offentliga debatten. Under coronapandemin har hon aktivt forskat i och framhållit distansundervisningens effekt på ungdomar och lärande. Dessutom har hon forskat i utbrändhet bland studenter och klimatförändringens påverkan på ungdomars välbefinnande.

Kultur- och konstpriser

Helsingfors kulturpris (15 000 €)

Priset ges till en konstnär från Helsingfors som erkänsla för betydande konstnärliga meriter eller betydande arbete för Helsingfors kulturliv.

Helsingfors kulturpris 2022 går till Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama. Teatergruppen Red Nose Company, som Vasama och Ruuskanen har bildat, är en produktiv aktör som består av och sysselsätter skådespelare, musiker och personer inom cirkusbranschen. Vasama och Ruuskanen har blivit kända för att öppna nya perspektiv med sina tragikomiska nytolkningar av klassiska berättelser. Red Nose Companys föreställningar är en unik kombination av interaktiv proffsteater, musik med överraskande element och aktuella teman.

Årets konstnärspris (à 5 000 €)

År 2022 går priset Årets konstnärer i Helsingfors till helsingforskonstnärer som representerar olika konstarter. I år belönades Matti Salo, Katja Lundén och Leena Harjunpää med priset.

Musikern, diktaren och rapparen Matti Salo eller Asa är en kraftfull röst för förorterna. Han är en mångsidig musiker, kompositör och bandledare som ger uttryck åt Östra Helsingfors känslor. Dessutom sköter han ett skivbolag och är en viktig utvecklare av rap-kulturen. Salo har publicerat musik under artistnamnen Avain och Asa. År 2010 valdes Asa till årets invånare i Kasberget och centralorganisationen för stadsdelsföreningarna i Helsingfors (HELKA) belönade honom med ett förtjänsttecken för hans arbete för Kasberget.

Koreografen och dansaren Katja Lundén är en flamencodansare och koreograf som spränger gränser genom att kombinera finskhetens symboler, såsom bastu, med den eldiga flamencon. Hon är konstnärlig ledare för sin egen grupp Katja Lundén Company och producerar varje år nya verk för både Helsingfors och turnéer. I sina multikonstverk kombinerar hon flamenco, nutidsdans och en ny typ av musikteater. Lundéns verk har även turnerat vid internationella teater- och dansfestivaler.

Leena Harjunpää är koreograf, dansare och konstnärlig ledare för Leena Harjunpää Company. Harjunpää har haft en omfattande karriär som koreograf och artist inom scenkonsten. I sina verk kombinerar Harjunpää ofta rörelse med visuella, teatrala och delvis komiska element och riktar blicken mot mänsklighetens och de sociala strukturernas innersta kärna. Harjunpää är en produktiv och uppfinningsrik danskonstnär som obesvärat kombinerar nutidsdans med andra konstarter.

Idrottspriser

Årligen belönar staden på basis av idrottsprestationer årets idrottare eller idrottslag i Helsingfors, årets idrottsförening i Helsingfors, årets unga idrottare i Helsingfors och årets tränare i Helsingfors. Utöver erkännandet får pristagarna penningstipendier.

Årets idrottare eller idrottslag i Helsingfors 2022 (10 000 euro)
Den artistiska gymnasten Emil Soravuo fick ett VM-brons i en fantastisk prestation i friståendefinalen i Japan i slutet av 2021. Senast fick en finländare en VM-medalj i artistisk gymnastik år 1997. Soravuos medalj dessutom är Finlands första VM-medalj i fristående.

Årets unga idrottare i Helsingfors 2022 (2 500 euro)
Seglarna Ronja Grönblom och Veera Hokka nådde toppen i sin gren genom att ta fjärde plats i VM-regattan i Oman vid utgången av 2021. Grönblom och Hokka seglar i den olympiska klassen 49er FX och var tidigare nära att kvala in till OS i Tokyo.

Årets idrottsförening i Helsingfors 2022 (5 000 euro)
Föreningen Pallo-Pojat Juniorit ry har både vuxit och målmedvetet utvecklat sina träningsförhållanden exempelvis i övertryckshallen på Busholmen.
 Under coronapandemin har föreningen tagit ett digitalt språng, utvecklat distanskommunikationen med föräldrarna och organiserat tränarutbildningar och övriga utbildningar på distans. Med sin framgång utmanar föreningen även andra toppföreningar i Helsingfors ända fram till B-juniorerna.

Årets tränare i Helsingfors 2022 (2 500 euro)
Juha Lappalainen är verksam som tränare för Finlands OS-landslag i brottning och ansvarar för högklassig träning av toppidrottare i grekisk-romersk brottning både hemma och på läger. För tillfället arbetar Lappalainen med Finlands bästa brottare som har haft utomordentlig internationell framgång, såsom Elias Kuosmanen och Arvi Savolainen.

Tilläggsuppgifter:

#helsinkipäivä

Helsingforsdagens program https://helsinkipaiva.fi/sv/ 

Helsingforsdagen, som firas på Helsingfors födelsedag den 12 juni, samordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse. Utöver Helsingforsdagen arrangerar stiftelsen även Helsingfors stads betydande publikevenemang, såsom Helsingfors festspel, Lux Helsinki, nyårsfesten i Helsingfors, Strömmingsmarknaden och Tomasmarknaden.

 Photo: Finna.fi