Bibliotek Oodi och blomsterplanteringar.

Helsingfors stads sommarverksamhet och -tjänster för personer som anlänt från Ukraina

I den här sammanfattningen får personer som flytt kriget i Ukraina information om Helsingfors stads tjänster under sommarsäsongen. Förutom på finska publicerar vi sammanfattningen på ukrainska, ryska, engelska och svenska.

Information om stadens grundläggande tjänster, såsom till exempel social- och hälsovårdstjänster och utbildningstjänster, har sammanställts på hel.fi/ukraina.

Lekparker

Helsingfors lekparker erbjuder familjer och skolbarn trevliga och mångsidiga aktiviteter på sommaren, ledda verksamhetspass och olika evenemang i en trygg miljö. Alla, oavsett språk eller bakgrund, är välkomna med i verksamheten som ordnas i lekparkerna. Under sommaren ordnas språkundervisning i finska och verksamheten Kotoklubi Kaneli på flera lekparker runt om i staden. Verksamheten är avgiftsfri och du behöver inte anmäla dig till den.

- Lekplatserna erbjuder också stöd som ges av organisationer såsom Mannerheims Barn-skyddsförbund och Förbundet för mödra- och skyddshem.
- Mer information om lekparkernas sommarverksamhet och öppettider på: https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/lekparkernas-sommar/
- Avgiftsfri parkmåltid: Traditionen med Helsingfors lekparksmåltider fyller 80 år i sommar. Staden erbjuder en avgiftsfri varm lunch för alla under 16 år 6.6–10.8.2022 vardagar kl. 12 i sina cirka 40 lekparker som är öppna runt om i Helsingfors (exklusive Loru och Ode centrumbibliotek). Du behöver inte anmäla dig till den avgiftsfria måltiden. Allt du behö-ver är en egen djup tallrik, bestick och matdryck. Mer information: https://www.hel.fi/palvelukeskus/sv/maltidstjanster/lekparksmaltider/

Sommarverksamhet som ordnas av andra stadiets läroanstalter

Stadin ammatti- ja aikuisopisto ordnar verksamhet i juni–augusti för att förbättra sysselsättningen för personer som anlänt från Ukraina och för att stödja dem i att klara sig självständigt i Finland. Som en del av verksamheten är det möjligt att förbättra språkkunskaperna i finska.

Lärare, arbetscoacher, flerspråkiga instruktörer och företagskoordinatorer deltar i handledningsarbetet. När det gäller Stadin AO bedrivs sommarverksamheten huvudsakligen på Industrigatans verksamhetsställe. Kontakt via ansökningsbyrån: tfn 09 310 893 18.

Kollektivtrafik

Om du har ukrainskt pass kan du resa med kollektivtrafiken i Helsingforsregionen utan biljett även under sommarmånaderna fram till 31.8.2022. Mer information: hsl.fi

Kultur- och fritidstjänster

Helsingfors har ett rekordstort antal fantastiska evenemang i sommar till glädje för stadsborna och besökarna. Du kan också ta del i mångsidiga hobbyer i Helsingfors under sommaren.

Personer som har ansökt om asyl eller tillfälligt skydd och som redan fått beslut i ärendet har rabatterad tillgång till Helsingfors konstmuseum och Villa Hagasund samt till simhallar, gym och andra motionsplatser inomhus som förvaltas av Helsingfors stad.

Många framträdanden på Esplanadestraden hela sommaren

I år har Esplanadestradens program särskild fokus på kulturell mångfald. Under sommaren kan publiken njuta av bland annat kubanska och afrikanska rytmer, melodier på samiska, körframträdanden, dikter, danskonst och olika temadagar. Evenemangen pågår under hela sommaren fram till den första, förlängda avslutningshelgen i september. Alla evenemang på Esplanad-estraden är avgiftsfria och tillgängliga.

Esplanadestradens program finns på: http://www.espanlava.fi/en/frontpage

Helsingfors levande gator tar framställningskonsten till centrums gator

Helsingfors levande gator är en helhet av kulturella program som tar scenkonsten till stadskärnans gator och kallar stadsborna att njuta av möten och samvaro. I kurateringen av programmet har man fokuserat så mångsidigt som möjligt på sysselsättningen av frilansare inom olika konstområden. Musik, dans, cirkus, performanser, gatuteater och inkluderande verkstäder sprids till stadens gator 16.6–25.8. Program, som roterar från en plats till en annan, för alla åldrar utlovas varje torsdag och flera helger.

Helsingfors levande gator hittar du från Salutorget till Helsingforsbiennalens paviljong, i Magasinparken vid Tölöviken, på Nationalmuseets sommargård, på Esplanadestraden och framför Designmuseet på stadens Sommargator.

Hela programmet finns på: tapahtumat.hel.fi

Motionstjänster

Helsingfors stad erbjuder många motionsmöjligheter året runt. Bland annat motionsplatser inomhus erbjuds: sim-, fotbolls- och idrottshallar samt gym. Det lönar sig för vänner av motionsgrenar inomhus att besöka Tölö sporthall, som också fungerade som scen under de olympiska spelen, samt den mångsidiga Sportkvarnen.

Motionsplatser utomhus som konstgräs- och friidrottsplaner samt motionstrappor är också fritt tillgängliga för stadsborna. Dessutom erbjuds kostnadsfri parkgympa på sommaren och avgiftsfria utomhusgym som är öppna dygnet runt.

Sommarens fenomenala fritidsplatser är friluftsbad, Simstadion och Gumtäkts friluftsbad. Simstadion har öppet 15.5–11.9 och Gumtäkts friluftsbad 22.5–21.8. Dessutom finns det tolv över-vakade stränder i Helsingfors, där strandräddarna övervakar 6.6–14.8. På sommaren lönar det sig också att bekanta sig med Helsingfors storslagna skärgård, dit du kommer lätt med färjeförbindelse.

Kulturcenter – Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Månsasgården, Savoy, Stoa och Nordhuset

Många kulturevenemang ordnas i Helsingfors kulturcenter, av vilka största delen är avgiftsfria. Bland annat musik, teater, filmer, dansföreställningar och barnevenemang erbjuds.

På Månsasgårdens Sommartorg kan du bland annat njuta av scenkonstens open stagekvällar och fredagsspelningar med intressanta artister. På Stoas gård bekantar du dig med en internationell trädgårdsatmosfär och beundrar nyttoväxter, örter och blommor från hela världen, medan du i den lummiga gemenskapsträdgården i Annegården lär dig odlingsfärdigheter och trivs i den avslappnade trädgårdsatmosfären mitt i staden. Det är fritt inträde till Kulturcentrens sommargårdar.

I Annegården, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset träffas man dessutom på avgiftsfria stadsdanser. På vardagskvällarnas danspass lär du dig pardanser såsom vals, tango och samba under ledning av utbildade danslärare, och du kan komma antingen med en part-ner eller ensam.

Kulturcentrens sommarevenemang utlovas fram till augusti, då torsdagskvällarnas konserter fyller Nordhusets gård och kulturcentrets 30-årsjubileum firas i Gamlasgården med bland an-nat musikspelningar, parkloppis och barnprogram. Evenemangen har fritt inträde.

Kulturcentrens närmare program finns på: tapahtumat.hel.fi

Museer

Sommaren på Helsingfors stadsmuseum, Villa Hagasund, Spåramuseet, Sprutmästarens gård och Arbetarbostadsmuseet är full av intressanta utställningar och glädjefyllda evenemang. Avgiftsfria aktiviteter och nya upplevelser för barn och personer med barnasinne finns i Stadsmuseets Barnens stad och det förnyade Spåramuseet alla sommardagar. Du kan njuta av levande musik i Sprutmästarens hus i form av Gårdsmusik – konserter som mångsidigt presenterar olika musikgenrer hålls med väderreservation lördagar kl.14 och inträdet är fritt. Museikortet gäller för Villa Hagasunds utställning Brottens och kärlekens gator och det finns många olika sommarförmåner i museibutikerna både för kortinnehavare och övriga sommarbesökare.

HAM Helsingfors konstmuseum har en fem euros sommarbiljett för alla 18–30 åringar fram till 31.8 och personer under 18 år kan alltid besöka museet avgiftsfritt. I Båghallarna finns utställ-ningen Dans! Rörelse i bildkonst 1880–2020, som är en enhet som förenar konstnärer från olika tidsepoker. Bland pärlorna i de finländska samlingarna utställs bland annat Anna Estarriola, Eva Gyldén, Sini Pelkki, Kalervo Palsa, Laila Pillinen, Eino Ruutsalo, Hugo Simberg, Ellen Thesleff och Venny Soldan-Brofeldt. En utställning som berättar om det äls-kade Helsingforsparet Greta och Sulho Sipiläs liv och konst kan också upplevas på HAM fram till 14.8. HAM Shop har ett urval av Helsingfors sommarprodukter till ett rabatterat pris.

Ungdomstjänster

På sommaren finns det många aktiviteter för barn och unga Helsingfors. Du hittar utbudet be-kvämt på webbplatsen Ungas Helsingfors: https://nuorten.hel.fi/sv/sommarlov/

Sommaraktiviteter för unga finns i 70 ungdomsgårdar och i närheten av dem. På programmet står bland annat fotboll och turneringar, sommarcaféer för unga samt konst och hantverk.

Bibliotek

I Helsingfors finns 37 bibliotek som erbjuder bibliotekstjänster avgiftsfritt för alla. Du kan komma till biblioteket för tillbringa tid, läsa tidningar eller böcker, använda en dator och låna olika material. Med bibliotekskortet Helmet kan du låna böcker, tidningar, musik och filmer från huvudstadsregionens alla allmänna bibliotek. I biblioteken finns material på många olika språk. Ett bibliotekskort får du i vilket Helmet-bibliotek som helst när du visar upp ditt pass eller identitetskort. Närmare information om biblioteken finns på: www.helmet.fi

Mer information om tjänster i Helsingfors stad för personer som anlänt från Ukraina:

hel.fi/ukraina

Bekanta dig också med:

infofinland.fi, welcome.helsinki, myhelsinki.fi och finnishcourses.fi


Bild: Paavo Jantunen