Helsingfors utställningsvår, Goncharova, Lavonen, Edelfet och Luostarinen.

Helsingfors utställningsvår visar upp Albert Edelfelt, Kuutti Lavonen och Natalia Goncharova

Helsingfors utställningsvår omfattar utställningar av bl.a. Albert Edelfelt,Anu Tuominen, Kuutti Lavonen och Natalia Goncharova. Seppo Fräntis samling ställs ut på Kiasma, och på Amos Rex ordnas utställningen Generation 2020.

Den första Helsingforsbiennalen ordnas sommaren 2020 i en unik miljö på Skanslandet. På biennalen presenteras 35 både finländska och utländska konstnärer på bildkonstens topp. Det går att hitta konst såväl vid en gammal kanonväg som i krutkällare och ödelagda bostadshus. Vi ses i sommar på konstens skattkammarö!

Helsingfors konstmuseum HAM och Helsingfors stadsmuseum har tillsammans satt upp utställningen Sinnesstämning – Helsingfors 1939–1945. Under kriget förändrades stadens utseende och atmosfär radikalt. Utställningshelheten som breder ut sig i Tennispalatset och Villa Hagasund presenterar via bildkonst och fotografier pessimism och optimism och mer omfattande den visuella värld som blev vardag under krigsförhållandena. Utställningen pågår på HAM till 1.3 och på Villa Hagasund till 30.8.

År 2020 knyts Helsingfors konstmuseum HAM:s utställningsprogam samman med den första Helsingforsbiennalen som ordnas på Skanslandet. Innehållen i biennalen, som infaller på sommaren och i början av hösten, kompletteras av HAM:s två huvudutställningar i båghallarna på övre våningen i Tennispalatset: Museum of Becoming av Laura Gustafsson och Terike Haapoja, som öppnas på våren, och höjdpunkten mot slutet av året, den privata utställningen av Katharina Grosse, som fortsätter HAM:s serie om internationella moderna konstnärer. Grosses utställning består av två installationer som undersöker måleri och som konstnären bygger upp för HAM. Den ena av installationerna målar Grosse på plats. I den imponerande verkhelheten stiger besökarna bokstavligen in i målningen.

Ateneum fortsätter Helene Schjerfbecks utställning Resorna ledde till mig själv till 26.1. I februari öppnas en utställning av Natalia Goncharova 27.2. Hon är känd som en av den ryska avantgardekonstens centralgestalter och innovatörer. Utställningen omfattar ett stort urval av konstnärens arbeten från 1900-talets fyra första decennier. Innan utställningen kommer till Ateneum visas den på Tate Modern i London och Palazzo Strozzi i Florens.

I juni öppnas Inspiration - Samtidskonst & klassiker 18.6. Hur har internationella samtidskonstnärer inspirerats av den europeiska konstens klassiker? Och varför är just dessa konstverk kända över hela världen? Hösten börjar med en utställning av Magnus Enckell. Han är framför allt känd som representant för den finländska symbolismen.

Kiasma öppnas 31.1 utställningen Väderprognos för framtiden som tar upp ett aktuellt globalt tema: människans relation till andra arter i en tid då klimatförändringen och massutrotningen av arter inskränker livets möjligheter på jorden. Utställningen visades på Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2019.

Seppo Fränti är en helsingforsisk konstmecenat och samlare som började samla konst redan vid skiftet av 1970- och 1980-talet. År 2018 donerade Fränti sin samling till museet för nutidskonst Kiasma. Seppo Fräntis omfattande konstsamling är modig, öppen och samtidigt intim. Samlingen gestaltar smärtan att vara en människa genom bildkonst. Utställningen öppnar på Kiasma 27.3.

Utställningen Albert Edelfelt och familjen Romanov på Konstmuseet Sinebrychoff öppnas 6.2. Utställningen fokuserar på mindre kända verk av Albert Edelfelt som hänför sig till den ryska tsarfamiljen. I centrum står ett porträtt på Alexander III:s brorsöner, Storfurstarna Boris och Kirill Vladimirovitj som barn (1881), från Rybinsks konstmuseums samlingar. Målningen visas för första gången i Finland. Konstverket är ett av de porträtt som Albert Edelfelt målade på släkten Romanovs barn. Målningarna har senaste gång visats tillsammans på en utställning i Moskva år 1882.

Konsthallens år inleds 18.1 med Anu Tuominens utställning, producerad av Finska Konstföreningen, som presenterar nya verk vid sidan om konstnärens populära klassiker. För att fira sin 50-åriga historia presenterar Kuntsis stiftelse en del av sin konstsamling i en jubileumsutställning i Helsingfors Konsthall. I utställningen visas speciellt konsthistoriskt betydande konstverk från 1960–1980-talen, bland annat av Kauko Lehtinen och Leena Luostarinen. Utställningen öppnar 7.3.

Nationalmuseet öppnas 24.1. utställningen Ingermanländarna – de glömda finnarna. Utställningen Världen som inte fanns fortsätter till mars. I Mesoamerika och Anderna utvecklades och blomstrade folk och kulturer som man inte alls kände till på den europeiska kontinenten. När de upptäcktsresande anlände till den främmande kontinenten möttes de av aldrig tidigare skådade färdigheter, seder, konst och naturtillgångar – en hel värld som för dem inte funnits tidigare.

Amos Rex öppnas 12.2 utställningen Generation 2020. Utställningens ambitiösa mål är att presentera ung konst som är på uppgång. Den första av Generation-utställningarna, som ordnas med tre års mellanrum, ägde rum på Amos Andersons konstmuseum våren 2017.

Didrichsens konstmuseums år innehåller tre fina utställningar. 1.2–3. Kuutti Lavonen – Tid och evighet, 19.5–16.8 Björn Weckström – Människa, maskin och smycke, och året avslutas från och med 5.9 med Vincent van Gogh – vägen till konstnär.

Nästa utställning på Villa Gyllenberg öppnas 29.4. Konstvärlden har under den senaste tiden vaknat till insikt om ockultismens och esoterismens viktiga roll i den moderna konstens historia. Villa Gyllenbergs utställning Vägen till dold kunskap belyser dessa idéströmningars betydelse för konsten i Finland mellan 1890 och 1950. Dittills visas utställningen Schjerfbeck - bland andra. Utställning från den Gyllenbergska samlingen.

Arkitekturmuseets huvudutställning visar en mer sällsynt sida av vår internationellt mest kända arkitekt Alvar Aaltos design: arkitekturens samband med det omgivande landskapet och naturen. Utställningen pågår till början av april.

Designmuseet pågår utställningen Samlare och samlingar till mitten av mars. Utställningen visar privata samlares designsamlingar för allmänheten för första gången.

Hotell- och restaurangmuseet öppnas 24.1 utställningen Oispa kaljaa som ger nya perspektiv på öl och dess betydelse i det finländska kulturarvet och den finländska kulturhistorien.

Teatermuseet öppnas en festutställning Työväen Näyttämöiden Liittos (TNL) 100-årsjubileum till ära 31.1. Utställningen öppnar vyer till vad teater kan betyda på nationell och privat nivå. I slutet av januari fylls Teatermuseet med det färggranna blomsterfolket och fredens och kärlekens budskap. Utställningen HAIR - Popteatterista eteenpäin 1969–2019 (HAIR - Från popteater framåt 1969–2019) firar musikalen Hairs 50-åriga historia på teaterscenerna i Finland i en både rolig och tankeväckande helhet.

På Finlands fotografiska museum öppnas 17.1 tre utställningar som är Vivian Maier: Självporträtt med skugga, utställningen Unfold som presenterar en grupp unga fotokonstnärer som studerar i magisterprogrammet i fotokonst vid Aalto-universitetet och Registrering av kroppen – det finländska passets historia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Läs mer: