Stadsroddbåtar.

Redan fjärde sommaren som Helsingforsborna erbjuds stadsroddbåtar för utflykter till havs

Ett exempel på verkställandet av stadens havsstrategi är Skippers roddbåtar som lägger till vid Helsingfors stränder inför sommarsäsongen. Utvidgandet av Helsingforsbornas havsrevir stöder såväl invånarnas motion och rekreation som de maritima företagarnas framgång.

– Vi strävar ständigt efter att förbättra tillgängligheten till den närliggande skärgården och göra användandet av strandområdena mer mångsidigt. I enlighet med vårt tema ”Havet tillhör alla” kan det havsnära Helsingfors även nås av dem utan egen båt med hjälp av vårt samarbete med Skipper. I Helsingfors är tröskeln låg till att komma ut på havet, gläds Minttu Perttula, specialplanerare inom friluftstjänsterna.

Nya avgiftsfria roddbåtsplatser i Hertonäs via den deltagande budgeteringen

OmaStadi är Helsingfors kanal för deltagande budgetering, via vilken staden använder 8,8 miljoner euro för att förverkliga invånarnas idéer. Ett av förslagen som valdes i omröstningsskedet var ”Roddbåt för gemensam användning i Hertonäs”.

Hertonäs roddbåtsplatser vid Båtviken och Rovholmssundet, som genomförts i samarbete med Skipperi, har varit väldigt populära ända sedan säsongsstarten i början av juni. Under den här säsongen erbjuder Helsingfors Skippers stadsroddbåtar även vid Ramsays strand i Munksnäs där det finns två båtar, samt vid Tölöviken där båtplatsen öppnar med en kapacitet av två båtar under juni. En båtplats kommer också att öppnas i Nordsjö ännu under juni månad.

Även i Esbo, Grankulla, Lojo och Tammerfors kan man ta en roddtur under den här säsongen.

Det är lätt att boka och använda stadsroddbåtarna

Stadsroddbåtarna bokas med Skippers app. I appen kan du även se båtarnas exakta placering och övriga uppgifter.

Användning av roddbåtarna under hela sommarsäsongen kostar 49 euro. Ett undantag är Hertonäs där man kan boka en båt utan avgift.

Bokningen gäller för tre timmar. Du kan välja att bokningen gäller direkt eller om en timme. Säsongen, som inleddes i juni, avslutas den 31 oktober.

Efter roddturen lämnar du tillbaka båten på samma plats som du tog den ifrån. Du ska därutöver markera i Skippers app att du lämnat tillbaka båten.

Flytvästarna förvaras i roddbåtens förlucka, där du även lämnar västarna efter utflykten. Det finns flytvästar för både barn och vuxna. Alla båtar har ett öskar och en tvättsvamp, som finns i båtens baklucka. När roddturen är över städar du båten och lämnar städutrustningen i bakluckan, så att båten är i fint skick för nästa havsutflykt.

Mer om ämnet:

Skippers stadsroddbåtar (på finska)
Havsnära Helsingfors (på finska)
OmaStadi deltagande budgetering

Foto: Paavo Jantunen