Muluken Cederborg är en av många frivilliga som ställer upp med hjälp under rådande coronasituation

Helsingforstidningen bjuder på nyttig information om corona men också på mycket annat

Tidningen ger läsaren tips på trevliga aktiviteter man kan sysselsätta sig med, hur man kan uppleva skogen eller intressanta områden med trävillor.

I ledaren på de finska sidorna skriver Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori om hur coronakrisen tvingat oss alla att ställa om  våra rutiner. Han glädjer sig över de utryck för gemenskap man ser bland stadsborna. Vapaavuori anser att Helsingfors har goda förutsättningar för återhämta sig.

På de svenska sidorna kan du läsa bland annat om Helsingfors-hjälpen. Helsingfors-hjälpen är tjänsten som staden driver tillsammans med församlingarna i Helsingfors. Stödet är avsett för helsingforsare som är äldre än 70 år och gäller både butikshjälp och apotekshjälp. I praktiken betyder hjälpen att man får mat och mediciner levererade hem.

”Systemet är uppbyggt så att den som behöver hjälp tar kontakt. Ring 09 3101 0020. Det är ett nummer som vi svarar på under vardagar mellan klockan 9 och 16”, säger Kristian Aura på Helsingfors-hjälpen.

Också Helsingfors svenska Marthaförening erbjuder coronahjälp som utgår från insatser av frivilliga och gäller även andra i riskgrupper än personer som fyllt 70 och personer i karantän. En av många frivilliga inom marthorna är Muluken Cederborg.

”Det känns bra att tänka på något annat än sig själv och det känns synnerligen bra att få visa medmänsklighet och stötta människor som behöver hjälp”, säger Cederborg som för tillfället jobbar på distans och har möjlighet att hjälpa sådana som behöver.

Läs svenska sidorna i Helsingforstidningen

Läs mer i Helsingforstidningen (pdf)

Foto: Leif Weckström