En joggare vid Tölöviken. Foto: Harri Pulliainen, Helsingfors stad

Jordenruntresa vid Tölöviken halvvägs – Kom på fest och utmana också andra att röra på sig till gagn för Östersjön

Man har redan kommit upp till 20 000 kilometer i Tölövikens motionsutmaning som startade i juli. Idén till kampanjen är Helsingfors stads, och dess mål är att före slutet av december tillryggalägga så många varv runt Tölöviken som motsvarar jordklotets omkrets, det vill säga 40 000 kilometer.

Torsdag 26.9 klockan 15–18 firar vi att vi kommit halvvägs med saftkalas vid Helsingforscontainern i Tölövikens södra ände.

Tölöviken är en unik natur- och kulturoas mitt i den pulserande staden. Jordenruntresan vid Tölöviken är en motionsutmaning som inspirerar individer och sammanslutningar att gå runt Tölöviken för att stödja skyddet av Östersjön.

Efter 18 182 varv eller ungefär 40 000 kilometer i trippmätaren donerar Helsingfors stad 50 000 euro till förmån för rengöring av Östersjön från plastavfall.

Donationen riktas till Östersjöutmaningen, som lotsas av städerna Helsingfors och Åbo och som använder pengarna till att finansiera snabba försök. Med dessa medel stöder man innovationer som minskar mängden plastavfall i Östersjöns havsmiljö, i skärgården och längs kusterna.

Jordenruntresan vid Tölöviken är en del av Helsingfors program under det finländska EU-ordförandeskapet. I stället för att ge presenter till konferensgäster satsar staden på hållbara miljögärningar.

De nyzeeländska stränderna redan inom synhåll

Med en titt på jordgloben på sidan www.maailmanymparysmatka.fi kan man följa hur jordenruntresan framskrider. Sträckan ökar i genomsnitt med en dagsetapp på 350 kilometer, vilket betyder omkring 160 varv runt Tölöviken per dag.

”Det är underbart att människor enskilt eller med sina arbetskamrater känner iver att göra gott”, gläder sig Harri Pulliainen och Marta Tiainen, som handleder motionärer vid Helsingforscontainern.

”Det är lätt att delta och det behövs ingen registrering. Det här är ett tips bland annat för att fira en rekreationsdag på jobbet eller för den som behöver en rutt för sitt promenadmöte. Man kan till exempel göra som Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, som har antagit utmaningen genom att hålla ett promenadmöte vid Tölöviken med Tallinns borgmästare Mikhail Kõlvart då denne var på besök i Helsingfors.”

Denna vecka kommer man halvvägs och strax därefter når man Nya Zeelands stränder. Att man gått halva vägen firas torsdag 26.9 klockan 15–18 med saftkalas vid Helsingforscontainern, som ligger i Tölövikens södra ände. Samtidigt är det lätt att utmana sig själv och sina kompisar att resa runt jorden. Välkommen!

Läs mer

Deltagaranvisningar
Upplevelser vid Tölöviken i ett nötskal
Facebook ”Töölönlahdella tapahtuu” (På gång vid Tölöviken)