Stämningsfull julbelysning i Helsingfors centrum.

Julsäsongen öppnas officiellt i Helsingfors söndagen 22.11

I år får Helsingfors centrum julbelysning för 72:a gången. Traditionen infördes 1949 då köpmännen på och kring Alexandersgatan dekorerade gatan med granris och julbelysning för att glädja stadsborna. I år kan man följa med öppningen som direktsändning på webben.

Helsingfors julsäsong öppnas på Senatstorget enligt ett nytt koncept söndagen den 22 november klockan 15. På Senatstorget eller via webben kan man se flera stjärnartister uppträda med julmusik och höra berättelsen om vem som tände belysningen på Julgatan. Naturligtvis är Julgubben och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori på plats.

Evenemanget direktsänds på webben genom flera kanaler, så man kan till och med delta från sitt eget vardagsrum. Programmet kan ses som direktsändning på Helsinki-kanava, Nelonens Ruutu Live och ISTV.

På Helsingfors julsäsongöppning får man se huvudpersonerna Pertsa och Kilu från regissör Taavi Vartias nya film Pertsa och Kilu på scenen.

Vartia har skrivit manuset för säsongöppningsshowen där också artisterna Arja Koriseva och Mariska från Nelonen Medias Vain Elämää-program medverkar. Artisten Ida-Elina spelar julig popmusik på kantele.

– I stadsjulen ingår många olika traditioner, och Helsingfors Julgata är en av de äldsta. För flera generationer har Julgatans öppning blivit den stund som officiellt öppnar julfirandet. Även om vi i år firar jul i ovanliga förhållanden är det fint att traditionen med Julgatan ändå kan fortsätta, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

I samband med öppningen ordnas välgörenhetsorganisationernas traditionella julbasar där man bland annat kan köpa juldelikatesser och organisationernas egna produkter.

Ett begränsat antal åskådare släpps in på Senatstorget för att titta på live-evenemanget i enlighet med coronabegränsningarna.

Istället för julparaden ordnas en Fönsterstig med julstämning

I år ordnas ingen julparad av säkerhetsskäl, men på och kring Alexandersgatan finns en julig Fönsterstig.

I en del av de lokala aktörernas fönster kan man följa med djurfigurers julförberedelser. Fönsterstigen öppnas samma dag som julsäsongen. Man kan gå och titta på Fönsterstigens uppsättningar fram till jul. På kartan som kommer att publiceras på julsidorna närmare tidpunkten kan man se var Fönsterstigens uppsättningar finns.

Säsongöppningens program:

Klockan 13 försäljningsstånden på Goda viljans torg öppnas på Senatstorget

Klockan 15 det officiella öppningsprogrammet börjar framför Domkyrkan

Klockan 16 den riksomfattande julsäsongen förklaras officiellt öppnad

Det detaljerade programmet för evenemanget, Fönsterstigens karta och övriga uppgifter om Helsingfors julsäsongöppning finns på julsidorna.

Den stämningsfulla julbelysningen på gatorna i centrum är uppe fram till slutet av januari.

Länkar för att titta på öppningen:

Helsinki-kanava

Ruutu Live

ISTV

YouTube-kanalen, Helsinki City Markkinointi ry

Instagram
@joulunavaus #helsinginjoulunavaus2020

Facebook
@helsinginjoulunavaus

Evenemanget genomförs av Helsinki City Markkinointi ry. Helsinki City Markkinointi ry är ett samarbetsorgan för fastighetsägare och företag i centrum samt Helsingfors stad vars syfte är att upprätthålla och utveckla centrums dragningskraft och trivsel.

 Foto: Jussi Hellsten (c) Tori Quarter.