Vem som helst kan delta i ljustutmaningen. Foto: Kirsi Tuura.

Lux Helsinki uppmanar åter till att sprida ljus

Tiotals har redan gått med i ljusutmaningen med SATO i spetsen. Utmaningen är en del av Lux Helsinki, som arrangeras 5–9.1.2019.

Ljusfestivalen Lux Helsinki utmanar igen stadsbor, organisationer och företag att tillsammans lysa upp den mörka årstiden. Vem som helst kan delta i ljustutmaningen genom att dela en bild av sin ljusinstallation på Instagram med fyrkantstaggen #valohaaste. 

Ljusutmaningens syfte är att i en gemenskaplig anda bidra med lyskraft mitt i vintern. Man kan göra en ljusinstallation själv, men utmaningen riktar sig framförallt till att samarbeta, t.ex. inom familjen, klassen eller husbolaget. Läs mer om utmaningen på Lux Helsinkis webbplats.

"I många trappor växlas det säkert fler ord nu"

Lux Helsinkis samarbetspartner SATO är för andra gången med om att starta ljusutmaningen.  SATO gör många ljusinstallationer i sina hus under början av vintern, bland annat ett seniorhus i Botby och invånarna i det sociala StudioKoti i Mårtensdal i Vanda deltar i utmaningen.  Samtidigt utmanar SATO invånarna i alla sina hus att skapa konstverk med ljus.

”Under förra årets ljusutmaning sammanförde ljuskonsten de deltagande husens invånare. I många trappor växlas det säkert fler ord nu. Ivern smittade av sig – då vi förra året skapade en ljusinstallation i fönstren i SATO:s kontorshus, svarade kontorshuset mittemot med ett eget verk!”, säger SATO:s marknadsföringschef Sanna Marttinen glatt.

Ljusutmaningen fortsätter under Lux Helsinki fram till mitten av januari, då SATO igen belönar utmaningens tre mest minnesvärda bilderna med presentkort.

Flera ljusinstallationer kan redan ses i huvudstadsregionen

Ljusutmaningen samlade 400 deltagare ifjol, och i år har förutom SATO flera andra företag och gemenskaper hängt på. Amnesty Internationals finländska avdelning deltar med en fönsterdemonstration, Annegården och Restaurang Töölönranta med belysta träd i trädgården.

Fazer har försett fabrikens vattentorn med växlande ljus och Tyttöjen talo, Fredriksgatans UFF och Vepsäläinen Habitat Citycenter har skapat fina konstverk i sina fönster.

Gustafsgårds mångsidiga servicecentral deltar redan för andra gången med en egen ljusvecka, liksom även Paulig Kulma med sin Big Sky-lampa, som påminner om himlen och lyser som dagsljus.

Slakteriets gård uppförs en stor ljusinstallation, Helsingfors stadsteater lyser upp sin fasad och Finlands Nationalmuseum belyser parken framför museet.  Takbaren Sky Room på Clarion Hotel Helsinki badar i ett rosa sken 23.11, 21.12 och 30.12–9.1.

Spelartist Robin Baumgarten har satt upp ett spelbart konstverk av färggranna ledljus och taktila strängar på Aalto-universitetets campus i Otnäs. Verket, Quantum Garden, har gjorts i samarbete med Aalto-universitetet och Åbo universitet, och genom att spela verket deltar du i att lösa kvantfysikens problem.   Verket kan spelas från 16 november till 14 december.

Lux Helsinkis webbplats

Sociala medier:

Facebook

Twitter

Instagram

#luxhelsinki #valohaaste

Lusfestivalen Lux Helsinki arrangeras av Helsingfors stad och för festivalens produktion står Sari Väänänen. För design och produktion av rutter och verk står Sun Effects Oy och kuratorer är Ilkka Paloniemi och Matti Jykylä.