Ta vara på chansen – påverka. Foto: Leif Weckström.

Möt läsambassadören Henrika Andersson och titta in på Tjevillan

Helsingforstidningen har utkommit. På de svenska sidorna kan du läsa bland annat om läsambassadören Henrika Andersson, tjejvillan för tonårstjejer och om hur du kan påverka hur staden ska använda 4,4 miljoner euro för att göra Helsingfors bättre, roligare, mer hållbar och tryggare.

Henrika Andersson är författare och skådespelare som bor i Tölö. Sedan augusti är hon den ena av två finlandssvenska läsambassadörer. Bakgrunden till det tre år långa projektet med läsambassadörer är att PISA-mätningar visar att läsfärdigheten bland barn i de finlandssvenska skolorna är på lägre nivå än i finskspråkiga. Syftet är helt enkelt att lyfta fram och uppmuntra, förnya, främja och utveckla läsandet.

”Det finns en bok för alla. Det gäller att hitta den, att uppmuntra barnen och de unga till läsning för det finns en underbar uppsjö av riktigt bra böcker. Dessutom är mötet kring en bok och berättelse ett fantastiskt fint sätt att kommunicera och umgås”, säger Andersson.

Trygg plats för tonårstjejer

Barnavårdsföreningen driver sedan tidigare en tjejvilla i Grankulla och för ett år sedan startade man Tjejvillan i centrum av Helsingfors. Tjejvillan finns på Luckan på Georgsgatan och tillträde har flickor mellan 13 och 18.

”Tanken är att flickorna ska ha en trygg plats att komma till. En plats där de kan vara sig själva, har möjlighet att umgås med varandra och också ha tillgång till vuxna. På plats finns alltid ledare som är redo att prata, stöda och hjälpa”, säger Sanna Sarkwanen och Christina Holm som är ledare i Tjejvillan.

Ta vara på chansen – påverka

Projektet Omastadi.fi går in i det avgörande skedet. Det är i oktober som helsingforsarna har möjlighet att vara delaktiga i fördelningen av 4,4 miljoner euro och därmed i genomförandet av planer som gör din stad bättre, roligare, mer hållbar och tryggare. I oktober kan man rösta på omkring 300 förslag som gallrats fram ur cirka 1300 förslag som invånare tidigare lämnat in. Även yngre än vuxna får rösta. Rösta får du om du fyller 12 i år eller är äldre.

Läs mer i Helsingforstidningens svenska sidor!