Bild: Minna Alanko.

OmaStadi-projekten börjar genomföras i februari

De första OmaStadi-projekten börjar genomföras i slutet av februari. Du kan följa hur medborgarbudgeteringsprojekten framskrider i tjänsten omastadi.hel.fi.

Vi har öppnat en uppföljningssajt i tjänsten omastadi.hel.fi. På sajten finns information om projekten som kompletteras kontinuerligt, bland annat om planernas innehåll, priser, tidslinjer, kontaktpersoner och de platser som berörs. På sajten kan invånarna även kommentera projekt som håller på att genomföras.

Majoriteten av projekten riktas till stadsmiljösektorn vid Helsingfors stad, som ansvarar för 29 projekt. Kultur- och fritidssektorn ansvarar för genomförandet av tio projekt och fostrans- och utbildningssektorn för fem projekt.

”Målet är att så många projekt som möjligt slutförs i år. Först ut är de projekt som inte kräver så omfattande planering. Sådana är till exempel att ta bort stenar från Solviks badstrand, att installera flask- och burkställningar i papperskorgar samt att placera bänkar och papperskorgar längs med promenadstråk”, säger projektchef Nina Mouhu vid stadsmiljösektorn.

Vi utvecklar tillsammans på Starttiraksa-evenemang

Helsingforsare som gjort framgångsrika OmaStadi-planer och specialkunniga vid Helsingfors stad som ansvarar för projekten ska mötas och planera projekten mer i detalj på särskilda Starttiraksa-evenemang som ordnas i februari–mars.

”Att utveckla tillsammans ökar transparensen i projektarbetet och säkerställer att de invånare som gjort planerna och staden är överens om innehållet i planerna”, berättar stadslots Belinda Barbato.

Ännu efter Starttiraksa-evenemangen har stadsborna möjlighet att delta i planeringen och genomförandet av projekten via tjänsten omastadi.hel.fi.

Helsingforsarna valde 44 planer för vidareutveckling från ett urval av 296 planer i OmaStadi-omröstningen i oktober 2019. Staden har reserverat 4,4 miljoner euro för att genomföra de utvalda planerna. Genom projekten utvecklar vi Helsingfors till en trivsammare, säkrare och mer fungerande stad.

Läs mera:
OmaStadi-uppföljningssajt