Slush har väckt uppmärksamhet världen över för sin marknadsföring som fått viral spridning. (Foto: Petri Anttila)

Slush samlar påverkarna i världens uppstartsfält till Helsingfors

Helsingfors fungerar som mötesplats för internationella uppstartsföretag, investerare och media, då Slush fyller Mässcentrum den 4–5 december 2018. Slush hör i fråga om ekonomiska konsekvenser till toppevenemangen i Helsingfors, men evenemangets verkliga värde är mycket mera omfattande än vad de ekonomiska siffrorna visar.

Slush har under sina 11 år vuxit till ett av världens ledande uppstarts- och teknologievenemang. Förra året hade evenemanget cirka 20 000 besökare, däribland 2 500 uppstartsföretag, 1 500 investerare och 600 representanter för internationell media. I år väntas en allt mera internationell gästgrupp från fler än 130 länder.

En ytterligare sak som vittnar om Slushs attraktivitet är att en grupp på cirka 2 200 frivilliga igen deltar i förverkligandet av evenemanget.

Slushs värde är omfattande för Helsingfors och hela Finland

Helsingfors är stolt över Slush och satsar i fortsättningen allt mera på samarbetet. Staden har under de två senaste åren varit med Slush också på andra håll i världen, på Slush Tokyo och Slush Singapore.

”Den världsomspännande uppstartsgemenskapens intresse för Helsingfors växer ständigt. En av de viktigaste faktorerna i den här succén är Slush, vars betydelse för Helsingfors och hela Finland är mycket mer än ett separat uppstarts- och teknologievenemang. Slush hämtar branschens mest aktuella människor och diskussioner till Helsingfors och säkrar att Helsingfor är och håller sig i spetsen för utvecklingen", konstaterar borgmästare Jan Vapaavuori.

Utöver de pengar som Slush-deltagarna lämnar i staden, evenemangsorganisationens verkningar för sysselsättningen och den enorma internationella synligheten som regnar över Helsingfors mäts värdet på Slush i antalet investeringar, affärer och kontakter som uppstår under evenemanget.

Betydelsen av Slush kommer säkert att behandlas också tisdagen den 4 december klockan 12.20, då borgmästare Vapaavuori pratar med Tencents CXO David Wallerstein på Slush Evergreen Stage om ämnet: ”Cities as a Platform for Developing Frontier Tech”.

VR-Helsingfors upplevs på stadens Slush-avdelning

Helsingfors, som syftar att vara en av toppstäderna i fråga om VR/AR, presenterar på sin Slush-avdelning VR-Helsingfors, som är en digital kopia av staden förverkligad med hjälp av 3D-modellering.

VR-Helsingfors har för avsikt att vara en serviceplattform för hållbar turism, vars mål är att locka en miljon besökare under nästa år. Helsingfors har skapat den virtuella stadsupplevelsen i samverkan med VR-studion Zoan.

Nya Maria 01 campus för tillväxtföretag lanseras i samband med Slush

I samband med Slush lanserar Helsingfors stad konceptplanen för Maria 01 campus för tillväxtföretag för internationella medier.

I det tidigare sjukhusområdet intill uppstartsklustret Maria 01 planeras ett campus för tillväxtföretag på totalt cirka 70 000 kvadrat, dit man hoppas locka hyrestagare bestående av, bland andra, ambitiösa tillväxtföretag, lokomotivföretag, investerare, acceleratorer samt representanter för forsknings- och utvecklingsverksamhet. Campus som ligger i Helsingfors innerstad kommer att vara ett av de största i Europa.

Till entreprenör har valts ett konsortium som leds av YIT och Keva och som består av 23 aktörer, inklusive Slush.

Tät stämning att vänta i hotell och färdmedel

Huvudevenemanget för Slush pågår i två dagar, men många deltagare trivs längre än så på sidoevenemangen för Slush och i Helsingfors. Liksom under tidigare år är hotellen i Helsingfors och i dess närområden så gott som fullbokade under Slush.

Även kollektivtrafikmedlen och taxitrafiken mot Mässcentrum i Böle kommer att ha rikligt med passagerare under evenemangsdagarna. Evenemangets dörrar öppnas under båda dagarna klockan 8, programmet börjar klockan 10 och dörrarna stängs klockan 18.

Under evenemanget sponsorerar HRT en regionbiljett till 10 000 Slush-gäster för att säkra att Helsingfors utmärkta kollektivtrafik används som det huvudsakliga färdsättet.

Slushs öppna after work område Founders Street på Kalevagatan

Slush-känslan kan uppnås också utan inträdesbiljett.

Evenemangets officiella after work område Slush Founders Street samlar uppstartsfolket till Kalevagatan om kvällarna. Founders Streets öppningsevenemang ordnas måndagen den 3 december klockan 19.

Stadshuset i Slush-färger

Helsingfors stadshus deltar i Slush-andan med en fasadbelysning, som kan ses från och med morgonen den 3 december. Belysningen hålls uppe till slutet av Slush, den 5 december klockan 18.

Mer information

Slush 2018
Slush Helsinki Guide: Helsinki State of Mind 
Startups in Finland: Business Finlands nya tjänst erbjuder omfattande information om uppstartsekosystemet i Helsingfors och hela landet.