Specialplanerare och utvecklave Nina Gran.

Stadens rika kulturutbud på svenska tema i senaste Helsingforstidningen

Helsingfors är vår största svenskspråkiga stad och står för ett rikt kulturutbud på svenska, säger Nina Gran. Läs mer om kulturen på svenska i Helsingfors, om lucia och kampanjen Håll Helsingfors öppet på svenska sidorna i senaste numret av Helsingforstidningen.

Nina Gran beskriver kulturutbudet på svenska i Helsingfors som ett fantastiskt smörgåsbord.

”Det svenskspråkiga inom sektorn för Kultur och fritid innebär allt från babypoesi och ordkonst för småbarn, tidsresor, konstverkstäder och kulturläroplaner för skolelever till böcker och program i våra bibliotek, guidningar på HAM och en uppsjö av evenemang i såväl Nordhuset och Annegården som Arbis. Vi har också svenskt ungdomsarbete samt verksamhet för både familjer och seniorer,” säger Gran som är specialplanerare och utvecklare vid Kultur och fritid, en sektor som innefattar bibliotek, kultur, idrott och ungdom. Hon uppmanar stadsborna att komma med respons och önskemål gällande den svenska verksamheten.

Munskydd är något av det nya normala i dag. I en intensifierad kampanj uppmanar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori än en gång alla som har fyllt femton att använda munskydd i offentliga rum och i kollektivtrafiken. Undantaget är personer som av medicinska skäl är hindrade att bära mask. I dag följer allt fler rekommendationerna.

Undervisningsminister Li Andersson kröner årets lucia. Men årets luciafestligheter håller låg profil. Kröningen sker13 december i Domkyrkan som emellertid inte är öppen för allmänheten. Lucia skrider bara halvvägs ned för Domkyrkans trappa eftersom det inte blir någon kortege. Det ordnas inte heller någon luciamarknad eller familjefest i år. Däremot pågår luciainsamlingen som vanligt och medlen går till barnfamiljer som behöver stöd.

Helsingfors stad uppdaterar aktivt sina hemsidor om coronaviruset. På hel.fi klickar du på funktionen svenska och når direkt länken ”aktuellt om coronaviruset”. Här finns detaljerad info om hur du ska agera om du misstänker smitta.

Läs Helsingforstidningens artiklar i tillgänglig form på denna sida: julkaisut.hel.fi.

Bild: Leif Weckström