Helsingfors stadshus och Pride flaggning. Foto: Kimmo Brandt

Stadshuset blir Helsinki Pride 2021 -veckans huvudevenemangsplats Pride House

I år arrangeras Finlands största evenemang för kultur och mänskliga rättigheter, Helsinki Pride-veckan 28.6–4.7. Helsingfors stad är en av Helsinki Pride-veckans huvudsamarbetspartners redan andra året i rad. Jämställdhet och likabehandling firas runt om i staden, men huvudevenemangsplatsen Pride House ligger för första gången i Helsingfors stadshus, där man bland annat ordnar olika slags diskussionstillfällen, möten och en fotoutställning under veckan. I Pride House finns som vanligt också Pride Info & Shop.

”Inte ens i Finland är de medborgerliga rättigheterna, människovärdet eller rätten till självuttryck ännu självklarheter. Pride lyfter fram viktiga teman, erbjuder meningsfulla möten och gör väsen av de främsta missförhållandena, och Helsingfors stad är en stolt partner i allt detta. Det är alltså naturligt att också stadshuset sprakar i regnbågens färger under Pride”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Målet med Helsinki Pride-evenemangssamarbetet är att öka gemenskapen, delaktigheten och synligheten i staden, samt öka stadsbornas kunskap om likabehandling, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Dessutom är målet att öka Helsingfors positiva ryktbarhet och arbetsgivaruppfattning, samt informera stadsborna om att Helsingfors främjar jämställdhet både i sina tjänster och som arbetsgivare.

Helsingfors stad erbjuder sin personal program med Pride-tema 31.5–4.6. Helsinki walks with Pride-veckan bjuder in hela stadens personal till en Pride-promenad för att visa sitt stöd för att Helsingfors stad som arbetsgivare står starkt bakom principerna för jämställdhet och likabehandling samt mänskliga rättigheter. Veckan innefattar förutom personalens Pride-promenader även en podcast om jämställdhet och likabehandling inom arbetslivet samt en Pride-webbutbildning för stadens personal, där temat är regnbågsterminologi och regnbågssensitivt kundbemötande.

Precis som tidigare år deltar Helsingfors som samarbetspartner i genomförandet av De ungas Pride-veckan, som ordnas av Helsinki Pride. De ungas Pride House ligger i år i Vallgård, i anslutning av regnbågsungdomsverksamheten IrisHelsinkis nya lokaler. Under De ungas Pride-veckan finns det mer verksamhet för unga än tidigare även runt om i Helsingfors, bland annat i Månsashuset, Gamlasgården och Ode.

Dessutom öppnas fotografiutställningen Meistä – About us i kulturcentret Caisa den 17 maj. Modellerna på fotografierna är regnbågspersoner som bor i Finland och tillhör en ursprungsbefolkning och en etnisk eller religiös minoritet. Utställningen kan ses i stadshuset under Pride-veckan. Invigningen av utställningen firas med en paneldiskussion, som leds av Brigita Krasniqi, grundaren till den antirasistiska och feministiska medborgarorganisationen Fem-R. Även Jani Toivola, Pinja Pieski, Yasmin Ibrahim, Jay Jimeno och Lorenzo Standen deltar i paneldiskussionen.

Helsinki Pride-veckan genomförs i hybridform

I år genomförs Helsinki Pride för andra gången i hybridform, vilket innebär att evenemangen arrangeras som fysiska sammankomster i enlighet med aktuella rekommendationer från myndigheterna. Programarrangörerna använder även olika slags webbplattformar, så att även de som tillhör en riskgrupp kan delta. Dessutom sänds dagligt program på Helsinki Prides evenemangssidor.

På evenemangets webbplats skapas även ett förnyat webbpridetåg, som alla kan delta i för att visa sina åsikter och sitt stöd samt för att fira Helsinki Pride-veckan. Smågrupper, sammanslutningar och vänkretsar gör Pride synligt på gator och på webben, samt i sociala medier. Under Helsinki Pride-veckan fylls stadsbilden även av en påverkanskampanj, som genomförs tillsammans med evenemangets officiella samarbetspartners. Kampanjen för även fram årets tema som minns betydelsefulla år i Finlands regnbågshistoria och synliggör det arbete som fortfarande finns kvar att göra för att få ett riktigt jämlikt och tryggt Finland.

Eftersom det inte heller i år går att arrangera ett Pride-tåg eller en Parkfest för tiotusentals människor på ett ansvarsfullt sätt, kulminerar Helsinki Pride lördagen den 3 juni i Helsinki Pride 2021-konserten, där SANNI, Tuure Boelius, Yeboyah, Benjamin, NikoLa & Pola Ivanka uppträder. Konserten leds av Cristal Snow och Lola Lorenzo. Konserten arrangeras i Black Box i Helsingfors ishall och kan följas som direktsändning i Pride Stream och på Yle Teema.

Helsinki Pride -medborgar- och expertorganisation

De mänskliga rättigheternas Helsingfors

Fotoutställningen Meistä – About us (på finska)