Sommaren i Helsingigfors.

Tips för midsommar på stan – vad man kan göra och vart man kan gå

Midsommarfesten är i antågande igen. Som ett undantag från traditionen ordnas det inga midsommarfester på Fölisön och Rönnskär i år. Fölisön är ändå ett förträffligt utflyktsmål där man kan njuta av vacker natur. De traditionella midsommarkryssningarna ordnas även i år, dock med beaktande av restriktionerna och anvisningarna. Dessutom kan man basta till exempel i flera av Helsingfors allmänna bastur, i Löyly och på Jollas gård.

Det ordnas en massa evenemang för hela familjen i Helsingfors. Se våra tips nedan för en midsommar i stan:

Söta djur, fart och fläng, bad med havskänsla

Högholmen håller öppet varje dag, så du har möjlighet att beundra söta djur och vackra fåglar också under midsommaren. Högholmen är ju en utmärkt plats för tid tillsammans med familjen. Observera att djurhusen och picknickställena inomhus är stängda tills vidare.

Också Borgbacken har öppet varje dag under midsommar. Söker du alltså fart och fläng, spänning och roliga spel, är Borgbacken ditt val.

Sveaborg finns det service öppen hela midsommar. Man kan bland annat besöka fästningen för att gå på museum, njuta av restaurangerna och kaféerna och naturligtvis även för att röra sig ute i naturen och beundra sevärdheterna. Observera att passagerarantalet på färjorna är begränsat. Färjorna trafikerar dock tätare för att möta efterfrågan.

Simma och basta mitt i stan

Man kan också simma och basta i stan när Allas Sea Pool öppnar sina tjänster. Om du alltså vill njuta av ett bad med havskänsla mitt i stan, rena dig i bastun en stund och kanske doppa dig i vattnet emellanåt, är Allas precis rätt ställe för det. Dessutom kan du njuta av live-musik på såväl midsommarafton som midsommardagen.

Löyly har öppet varje dag. Också många andra av Helsingfors allmänna bastur har öppet på midsommaren.

Jollas gård kan man basta och simma på midsommarafton och midsommardagen. Midsommarbadande är möjligt i två bastur: i en vedeldad strandbastu med stockväggar och i en fuktig, syrerik tältbastu. Om du vill kan du använda bastukvastar och testa bägge basturna under din bastutid!

Skärgårdskryssningar under midsommar

Sunlines ordnar Helmiradios Midsommarkryssning, där du får åka runt Helsingfors skärgård och samtidigt ta del av unika fester. Även Royal Line ordnar sina välkända skärgårdskryssningar i skärgårdarna i Helsingfors och Esbo. Kryssningarna listas på webbplatsen stadissa.fi.

Till sjöss även under undantagstillstånd

Närheten till havet är ett särskilt viktigt andningshål för stadsbor under denna exceptionella tid. Under sommaren kan man enkelt närturista i Helsingfors skärgård. Sjötrafiken inleddes stegvis redan i maj, och genast i början av juni började trafiken löpa till kända och kanske också lite mer okända mål. Exempelvis erbjuder Skanslandet, Stora Mjölö och Lonnan alla havsluft i särpräglat personliga paket.

Havet tillhör alla, även vid undantagstider

Gröna famnar tar dig på promenad i parker; en bok låter dig utforska Helsingfors utflyktsmål i naturen

Gröna famnar är stadens webbplats för information om promenader i parkerna i Helsingfors. Den som rör sig ute i naturen kan också gärna läsa Suomen Latus etikettregler för ansvarsfullt friluftsliv. Boken Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä, som ges ut av Helsingfors stad, finns nu gratis i pdf-version. Verket presenterar alla utflyktsmål i naturen i Helsingfors och finns på internet på finska och engelska. Boken är en guide till närnaturen och ger mångsidiga uppslag till naturutflykter i staden. Det finns sammanlagt 31 naturminnesmärken i Helsingfors. De är för det mesta på något sätt speciella träd eller trädgrupper, men bland dem finns också jättegrytor, en bergsskreva och ett flyttblock.

Med stadscykel på utflykt eller promenad längs hemstadsstigar

Hälsotjänster

Patienter som behöver akut vård sköts under kvällstid, veckoslut och helgdagar vid Haartmans, Malms, Jorvs och Pejas sjukhus samt vid Nya barnsjukhuset.

Innan du uppsöker jouren ska du ringa till Jourhjälpens avgiftsfria nummer 116 117. Numret är tillgängligt dygnet runt.

Social- och krisjouren står till tjänst dygnet runt hela sommaren. Socialjouren tfn 020 69 6006 och krisjouren tfn 09 310 44222.

Vid livshotande tillstånd, ring 112

Hälsorådgivning för Helsingforsbor 24/7 – tfn 09 310 10023

Helsingfors social- och hälsovårdstjänster under midsommaren 2020

Kollektivtrafik

Som vanligt förekommer det en del avvikelser i HRT:s tidtabeller för trafiken under midsommar. På midsommarafton trafikerar bussarna huvudsakligen enligt lördagstrafik och på midsommardagen enligt söndagstrafik. Tågen trafikerar bägge dessa nätter som en normal lördag.

På grund av banarbete är trafiken avbruten för U- och L-tåg från Köklax västerut den 20–21 juni. Läs mer: HRT:s trafik under midsommar

Bibliotekens öppettider

Midsommar är en utmärkt tid att tillbringa i goda böckers sällskap. Du kan enkelt låna lektyr i e-biblioteket.

Du kan också kolla ditt närbiblioteks öppettider under midsommar på bibliotekets egen webbplats.

Sommaraktiviteter i Helsingfors

Också under sommaren finns det en massa man kan göra i staden. Läs mer i vår sammanställning över alla aktiviteter i Sommarhelsingfors: Sommaraktiviteter i Helsingfors

Även strandsäsongen har inletts, och när vore väl bättre läge att kasta vinterpälsen än på midsommaren?